Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea de tancuri Abrams catre Romania. Contractul se ridica la 2,53 miliarde de dolari
Departamentul de Stat a luat decizia de aprobare a unei posibile vânzări militare străine către Guvernul României de tancuri de luptă principale M1A2 Abrams și echipamente conexe, la un cost estimat de 2,53 miliarde de dolari. Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării a transmis ieri certificarea necesară prin care notifică Congresul cu privire la această posibilă vânzare.
Guvernul României a solicitat achiziționarea a 54 de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams; 54 de structuri M1A1; 4 vehicule de recuperare de luptă M88A2 HERCULES; 4 poduri de asalt comun M1110; 4 vehicule de asalt cu rupere M1150; 4 poduri grele de asalt cu foarfecă (HASB); 54 vehicule M240C 7. 62 mm; 10 motoare cu turbină cu gaz AGT1500; 5.940 de cartușe M1147 de 120 mm cu explozibil puternic, multifuncțional, trasor (HEMP-T) si 4.230 de cartușe M1002 de 120 mm cu trasor multifuncțional pentru antrenament la țintă (TPMP-T).
Sunt incluse de asemenea role de mine, tractoare M1300 de transport de echipamente grele îmbunătățite (EHET) cu remorcă M1302 cu kit B/kit Frag, camion tactic cu mobilitate extinsă (HEMTT) M978A4 cu kit B/kit fragment, remorcă de combustibil M107A1 (2500 gal) pentru module de port-rezervoare (TRM) cu kit B/kit Frag; HEMTT A4 M1120, sistem de manipulare a încărcăturii (LHS ) cu kit B/kit Frag; Ml076Al cu suport plat și kit B-Kit/Frag, sisteme de reparare directă, generatoare montate pe remorcă, stație comună de arme acționate de la distanță Low Profile (CROWS-LP), mitraliere M2A1 calibrul 50, echipamente de comunicații, receptoare ale sistemului de poziționare globală (GPS), muniție de serviciu și antrenament, piese de schimb si reparatii, instrumente speciale și echipamente de testare (STTE), manuale și publicații tehnice.
Costul total estimat al programului este de 2,53 miliarde USD. Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui Aliat NATO, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.
Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind o forță credibilă, capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO. România nu va avea nicio dificultate să absoarbă acest echipament în forțele sale armate. Vânzarea propusă a acestui echipament și suport nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.
Contractorii principali vor fi General Dynamics Land Systems, Honeywell Aerospace, Phoenix, AZ, Compania Raytheon, Lockheed Martin sau Compania Boeing.
Implementarea acestei vânzări propuse va necesita aproximativ 22 reprezentanți ai guvernului SUA și 52 reprezentanți ai contractanților din SUA să călătorească în România pentru o durată de până la cinci ani pentru a sprijini pregătirea, a anuntat Departamentul de stat.