Demolarea depoului Dacia: Primăria, obligată să reevalueze oferta câștigătoare
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis parțial cele două contestații depuse în cadrul licitației privind demolare depoului Dacia, o procedură organizată de Primăria Iași.
„Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului (decizia e din data de 17 august, n.r.), cu respectarea prevederilor legale, să facă aplicarea aspectelor de fapt și de drept stabilite de Consiliu prin motivarea sa, în ceea ce privește reevaluarea ofertei depusă de SOR AD BUILDING SRL, să continue procedura de atribuire și să comunice rezultatul acesteia”, se arată în decizia CNSC, consultată de APIX.ro.
În schimb, CNSC a respins solicitările din cele două contestații cu privire la reevaluarea celorlalte oferte depuse în cadrul licitației. Societățile care au contestat sunt Demo-Idil Construct (Iași, clasată pe locul 4 la licitație) și SMZ Impex (Cluj, clasată pe locul 3). Compania ieșeană a solicitat CNSC să constate că ofertele depuse de primii trei clasați sunt toate „inacceptabile și neconforme” pe motiv că niciuna dintre firme nu ar fi autorizată pentru desfășurarea activităților impuse prin documentația de atribuire. ÎDe cealaltă parte, SMZ Impex solicitase descalificarea primilor doi clasați invocând neconformitatea ofertelor.
„Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului (decizia e din data de 17 august, n.r.), cu respectarea prevederilor legale, să facă aplicarea aspectelor de fapt și de drept stabilite de Consiliu prin motivarea sa, în ceea ce privește reevaluarea ofertei depusă de SOR AD BUILDING SRL, să continue procedura de atribuire și să comunice rezultatul acesteia”, se arată în decizia CNSC, consultată de APIX.ro.În schimb, CNSC a respins solicitările din cele două contestații cu privire la reevaluarea celorlalte oferte depuse în cadrul licitației. Societățile care au contestat sunt Demo-Idil Construct (Iași, clasată pe locul 4 la licitație) și SMZ Impex (Cluj, clasată pe locul 3). Compania ieșeană a solicitat CNSC să constate că ofertele depuse de primii trei clasați sunt toate „inacceptabile și neconforme” pe motiv că niciuna dintre firme nu ar fi autorizată pentru desfășurarea activităților impuse prin documentația de atribuire. ÎDe cealaltă parte, SMZ Impex solicitase descalificarea primilor doi clasați invocând neconformitatea ofertelor.
Primăria Iași a estimat că va cheltui circa trei milioane lei pentru demolarea celor 17 construcții care formează în prezent depoul Dacia. Potrivit documentației de atribuire a contractului, o parte din bani ar urma să fie recuperați din valorificarea deșeurilor rezultate, unele fiind reciclabile.
Dezafectarea construcțiilor va genera cantități semnificative de deșeuri: beton (cantitate estimată: 2.050 tone), cărămizi (850 tone), ţigle şi materiale ceramice (10 mc), amestecuri din acestea (500 mc), lemn (20 tone), sticlă (10 tone), materiale plastice (2 tone), cupru, bronz şi alamă (0,5 tone), fier şi oţel din calea de rulare (25 tone), cabluri (1,5 tone), pământ şi pietre (100 mc), materiale izolante (2 tone) sau materiale de construcţii pe bază de ghips (100 mc).