Demiteri în urma scandalului legat de dezastrul de pe şoseaua Iaşi-Bârnova

drum barnova

Scandalul din jurul modernizării şoselei Iaşi – Bârnova face două victime în Primărie. Edilul-şef al Iaşului, Mihai Chirica, a declarat ieri că l-a demis pe unul dintre cei mai importanţi directori din instituţie (Cătălin Boghiu, director general pe investiţii) şi o şefă de serviciu (Ioana Mihai, şefă pe investiţii).

„Pe directorul general l-am demis pentru că trebuia să coordoneze aceste lucrări, şi nu a făcut-o. Era obligat, prin fişa postului, să urmărească toate investiţiile şi, uşor-uşor, mă duc până jos, am demis-o şi pe şefa de la Investiţii, Ioana Mihai. Cine nu-şi face treabă, pleacă din instituţie“, a declarat primarul Mihai Chirica.

El a adăugat că nu a participat la discuţia cu protestatarii care au venit la începutul săptămânii la Primărie întrucât era plecat din localitate.

Şoseaua Iaşi – Bârnova a fost inclusă într-un program de modernizare încă de acum câţiva ani, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în vara anului 2017. Cu toate acestea, pe şosea nu s-a intervenit decât pentru schimbarea unor reţele de utilităţi. După lucră­rile ApaVital, a venit rândul celor de la Delgaz Grid (fostul E.ON). Primarul a susţinut că operatorul a întârziat nejustificat de mult timp lucrările, abia în această săptămână începând refacerea carosabilului afectat. Culmea, Mihai Chirica spune că banii cheltuiţi de Delgaz în această perioadă se vor duce pe apa sâmbetei: Primăria va moderniza şoseaua în primăvara anului 2019, iar reparaţiile făcute acum de Del­gaz Grid vor fi dezafectate.

„În momentul de faţă, Delgaz Grid a pierdut exact valoarea lucrărilor pe care le-a implementat pentru reparaţia străzilor pentru că eu, în primăvară, le sparg, pentru că noi facem modernizarea străzii «ca la carte». Au pierdut 1,4 milioane lei fără TVA. Nu mă bucur, dar asta arată foarte clar că nu ştiu să se organizeze şi nu ştiu să fie un partener. Noi le-am întins mâna să fim parteneri, cu cele 1,4 milioane lei puteau să în­ceapă modernizarea pe nu ştiu câte alte străzi. Nu au făcut-o cum trebuie, să le fie de bine“, a menţionat primarul.

El a susţinut că Del­gaz a creat Primăriei „un mare prejudiciu de ima­gine“ şi, în context, a spus că a prezentat scuze cetăţenilor din zona şos. Iaşi – Bârnova.

„Le cerem răbdare, nu sunt acţiuni pe care să le putem face în forţă, nu suntem un stat militarizat, nu putem intra cu buldozerul peste nimeni. Încercăm să găsim formule prin care să comunicăm, nu s-au găsit la timp, i-am pus în situaţia să plătească acele lucrări pe care ei le-au depreciat, urmând ca noi, în primăvară, să le scoatem de tot şi să le dăm la groapa de gunoi“, a conchis primarul.

Locuitorii din zona şos. Iaşi – Bârnova au acuzat încă din 2017 gestionarea deficitară de către Primărie a proiectului de modernizare, iar, în ultima vreme, protestele s-au înteţit: zeci de cetăţeni au manifestat la sediul municipalităţii, iar în lungul şoselei au apărut bannere de protest.

Sursa: Ziarul de Iasi