Delta Dunării în mare pericol după ce Ucraina a crescut adâncimea canalului Bâstroe

Delta-Dunarii_4-geoecomar-640x400

Ucraina isi bate joc de Romania si anunta ca a crescut adancimea canalului Bastroe de la 3,9 la 6,5 metri. „Potrivit decretului din 16 februarie, emis de portul Ismael, trecerea navelor în zonă este de 6,5 metri. La începutul invaziei pe scară largă, precipitațiile maxime erau de doar 3,9 metri. Creșterea nivelului a avut loc în cadrul programului UE Solidarity Lanes, menit să promoveze dezvoltarea unor rute logistice alternative pentru exporturile ucrainene”, a anuntat Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Ucraina a mai anuntat ca a crescut potentialul transferului portuar pe canalul Bastroe iar acest lucru va permite să asigure un transport mai eficient și sigur între Marea Neagră și Dunăre.

„Lucrările de exploatare pe partea ucraineană a Dunării sunt implementate în cooperare cu Comisia Europeană, România și Comisia Dunării. Această organizație guvernamentală internațională este responsabilă de asigurarea și dezvoltarea transportului gratuit pe Dunăre pentru navele comerciale”, au mai anuntat ucrainenii.

Pe de alta parte, ambasada Ucrainei in Romania anuntase cu o zi inainte ca „toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”.

Romania a reactionat astazi prin premierul Nicolae Ciuca.

„Azi la ministerul de Externe o să fie convocat ambasadorul Ucrainei la București prin care i se va solicita ca autoritățile române să verifice lucrările. În acest moment dați-ne voie să verificăm și să confirmăm aceste date. Niciuna dintre instituții nu poate să confirme aceste date. Până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm și să executăm măsurătorile de adâncime… (…) Întreținerea e pentru 3,5 metri. Ce depășește această adâncime înseamnă adâncirea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții vor acționa ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene. Am discutat cu Ministerul de Externe, am discutat cu ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca înainte de a iniția alte demersuri decât cele care au fost făcute publice, să verifice. Motiv pentru care Ministerul de Externe este coordonat cu Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor, a inițiat notele verbale către Ambasada ucrainei la București, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreținere”, a declarat astazi Nicolae Ciucă.