Degustare de pepeni la USV Iași

Zeci de sortimente de pepeni au putut fi degustate astazi la Universitatea Stiintele Vietii din Iasi. Evenimentul a avut, in primul rand, un caracter stiintific, in care pepenii au fost evaluati din punct de vedere calitativ si cantitativ.
Este perioada pepenilor, iar specialistii din Agricultura evalueaza productia din acest an. Si Universitatea Stiintele Vietii din Iasi a organizat o degustare atat pentru publicul larg, cat si pentru specialisti.
Gerard Jităreanu, Rector USV Iași
La noi cercetarea are si gust. Finalizarea cercetarilor in domeniul productiei horticole presupune si o analiza senzoriala. Astazi facem analiza senzoriala la pepeni verzi. Sunt 23 de soiuri si cinci soiuri de pepeni galbeni, o ocazie de a analiza, de a da note, de a vedea care este rezultatul muncii de selectie a colegilor nostri.
Curiosi, adulti si copii au venit la degustarea de pepeni din Copou.
Foarte buni toti. Parfumati. Al doilea sortiment de la Iasi este foarte bun si cel de Barlad
-Cel de Tecuci are o aroma pregnanta .
-E ca la parfumuri. Nu mai stii.
-Cum vi se pare ideea acestui eveniment?
-Minunat! Noi am crezut ca si vindeti.
-Este numai degustare.
-Am fi vrut sa cumparam. a mentionat un iesean
Participanții s-au bucurat din plin de savoarea pepenilor, mai ales într-o zi torida cum a fost cea de astazi.
cum ia cu furculita … Iti place?
-Mhhh. Astia din Tecuci. Textura parca e de pepene galben. E bun a mentionat un iesean
Sortimentele de pepeni au fost diversificate. Unii au fost mai dulci, alții au fost mai zemoși însă există și sortimentul „perfect” de pepene, în viziunea specialiștilor.
Silvica Pădureanu, Profesor la Facultatea de Agricultura, USV Iași
Sa aiba pulpa cat mai colorata, samburii sa fie negri si aroma. Astea sunt criteriile de baza pentru o calitate superioara.
La final, participantii au avut posibilitatea de a degusta si un sortiment de inghetata cu pepene preparat pe loc de specialistii USV Iasi.