Degustare de boabe de soare la USV Iasi

Universitatea Stiintele Vietii din Iasi a organizat o degustare de struguri de masa si de vin din mai multe soiuri. La eveniment au participat studenti, elevi si ieseni care au vrut sa guste din roadele acestui an.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta specialistilor in Oenologie si Viticultura care au explicat cum culturile au fost influentate de schimbarile climatice.

In podgoriile USV Iasi exista peste 200 de soiuri de struguri, o parte dintre ele putand fi degustate in cadrul evenimentului special care a strans sute de vizitatori. Alaturi de cadrele didactice si studenti, au fost si ieseni curiosi.

”Cei de vin sunt facuti pentru vin. Gusti o boaba de aici si trebuie sa bei un vin din soiul respectiv. Diferenta este destul de mare. Pe mine ma interesa pentru ca din struguri din care se face vinul nu i-am gustat sa vad cum arata. Nu stiam din ce iese. Este o experienta interesanta”, a declarat unul din vizitatorii evenimentului

La degustare au fost prezentate si soiuri care nu se mai cultiva in Romania.

Gordin si Gordan au o aciditate foarte bine sustinuta. Acum aciditatea strugurilor scade datorita acestor schimbari climatice si nu mai exista prospetimea necesara pentru vin si aceste soiuri ar putea ajuta. De asemenea, aratam o diversitate foarte mare, a partenerilor din jurul nostru. Statiunea de Cercetare a venit cu foarte multe creatii proprii de soiuri de struguri de masa, Gelu, Paula sunt doar cateva dintre exemple”, a marturisit Cintia Colibara, Cadru Didactic USV Iasi

Republica Moldova este un partener al Romaniei pe partea de viticultura.

Noi in Republica Moldova avem cultura vinului, strugurii, aceasta arta si ma bucur ca an de an, producatorii din Republica Moldova perforemeaza si descopera noi combinatii de vinuri, dezvolta noi soiuri si incearca sa integreze aceasta cultura a vitei de vie la schimbarile climaterice” ne-a declarat Ion Coșer, Consul Rep.Moldova

Canicula din această vară a făcut ca producţia de struguri să fie mai mică, însă strugurii sunt de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *