Deficitul fortei de munca ramane o problema majora in Romania

Sharing is caring!

Antreprenorii cauta oameni bine pregatiti, pe care sa ii stimuleze financiar. Asta in timp ce salariile bugetarilor au fost majorate, fara sa se vada si performanta la locul de munca. Lipsesc salariati in toate domeniile, in special pe piata medicala si inginerie auto. Prezent la o intrunire laIasi,  la care s-a vorbit despre lipsa angajatilor care dau randament la serviciu, ministrul muncii sustine ca statul cauta solutii sa isi stimuleze salariatii, indiferent ca vorbim de cei din companiile private sau de la cele de stat.

Un domeniu care duce lipsa acuta de angajati este cel stomatologic. La Iasi, criza de asistenti din medicina dentara isi pune amprenta. In cele aproape 550 de cabinete stomatologice din judet lucreaza doar 30 de asistenti cu studii superioare. Un numar extrem de mic, spun medicii.

Tinerii care ajung in firmele prestigioase trebuie motivati, in primul rand financiar, sa ramana si sa faca performanta. Altfel, vor fi tentati sa plece in strainatate, pe salarii de mii de euro. Unul dintre antreprenorii de pe piata auto din Iasi are 700 de angajati. Gaseste greu oameni, dar cei pe care ii formeazaraman in echipa si dau randament la locul de munca.

Majorarea salariilor din domeniul bugetar nu a adus si performanta sau eficienta la locul de munca, spun autoritatile locale din Iasi.

Studiile recente arata ca 7 la suta dintre angajatii cu norma intreaga au surse alternative de venit. 20 la suta dintre pensionari isisuplimenteaza veniturile prin diverse activitati pentru care sint platiti, cum ar fi baby sitting sau gatitul contra cost. Iar 25 la suta dintre cei chesionati sint dispusi sa inceapa o afacere.

Aflat intr-o vizita de lucru in Iasi, ministrul Muncii sustine ca piata din Romania nu va trece printr o criza salariala, iar antreprenorii si aparatul bugetar vor gasisolutii sa ramana cu personal pe toate domeniile de activitate.

Iasiul are aproape 20 de mii de salariati cu carte de munca.

shares