Deficit de personal și multe fapte cu autori necunoscuți

foto_statistici

Inspectoratul Judetean de Politie Iasi incearca sa mentina infractionalitatea la cote normale desi deficitul de personal atinge cifre alarmante. In acest an, Iasului i-au fost repartizati doar 29 agenti si 8 ofiteri in conditiile in care acestia acopera doar 1-2 procente din nevoia de personal.

Numarul faptelor cu autori necunoscuti este in crestere. Au scazut in schimb`numarul infractiunilor aceasta fiind o perioada in care multi ieseni parasesc orasul pentru a pleca in concedii. Intr-un bilant al primelor 6 luni din acest an, comisarul sef imputernicit al IPJ Iasi, Costel Gitlan a atras atentia ca politistii ieseni isi fac datoria in conditiile unei nevoi acute de personal. „Avem un deficit de aproape 20 la suta, adica gradul de ocupare este de 82%, la ofiteri 77% iar la agenti 82%. Cu toate acestea politistii ieseni au incercat si au reusit sa-si faca datoria sis a mentina un climat de ordine si siguranta publica”, a declarat Costel Gitlan – Imputernicit sef IPJ Iasi

In unele zone, infractiunile au scazut in comparatie cu anul 2017, in altele, precum faptele cu autori necunoscuti, cifrele au crescut.
“O sa incepem cu criminalitatea stradala, cea care este perceputa de populatie. Avem un grafic pentru primele 6 luni. Observam ca este un trend descendent, luna ianuarie a inregistrat 217 fapte sesizate iar in luna iunie am ajuns la 114 fapte sesizare. In ceea ce priveste cauzelor penale cu autori necunoscuti, in ianuarie am avut in evident 30.930. S-au inregistrat 4611, s-au solutionat 3227 din care 1175 prin identificarea autorilor, ramase in lucru 32214” a completat comisarul sef.

Progrese importante s-au facut in zona rutiera. Politistii au constatat in prima jumatate a anului 33.000 contraventii. 3594 permise de conducere au fost retinute in vederea suspendarii, iar 584 certificate de inmatriculare au fost retrase. S-au inregistrat 499 accidente rutiere, dintre care 160 grave, soldate cu morti si raniti grav. 19 oameni si-au pierdut viata in accidente, cu 10 mai putini decat perioada de referinta a anului trecut in timp ce 157 persoane au fost grav ranite.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptata la conditiile de drum, neacordarea prioritatii vehiculelor si traversarea neregulamentara a pietonilor. A cresut numarul abaterilor la biciclisti. Alte zone unde politistii au avut mult de munca a fost in cea de ordine publica 16.000 cazuri, activitati comerciale ilicite 1092 si contraventii silvice 91. In aceasta zona, politistii au avut 514 actiuni, peste 9000 controale. S-au inregistrat 77 infractiuni silvice iar 157 mc material lemons a fost confiscat.