Deficit de personal in Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi

penitenciar iasi

Este nevoie de minimum 100 de oameni, pentru ca activitatea din unitatea de detentie din dealul Copoului sa functioneze normal.

Declaratiile apartin liderului de sindicat din Penitenciar si au fost facute aseara, in cadrul jurnalului de Stiri de la Tele M.

Dan Scarlii, lider de sindicat Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi: „La Iasi, cea mai mare problema, deficitul de personal, este in zona operativa. Omul care zilnic, in fisa postului, intra in contact direct cu persoana privata de libertate”.

In prezent, 400 de oameni lucreaza in sectoarele de paza si protectie din Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi. Ar fi nevoie de un plus de angajati, intre 100 si 400 de agenti, spune liderul de sindicat din unitatea de detentie din Copou.

O alta problema de care se lovesc oamenii din sistem este calitatea slaba a uniformelor de serviciu.

Dan Scarlii, lider de sindicat Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi: „Articolele pe care le avem  si materialul efectiv, materialul in sine. Cum sunt aceste uniforme? O bluza, un pantalon, o haina mai groasa, pe care o porti pe perioada de iarna, o caciula, o sapta, o centura multifunctionala si niste bocanci pe care nu prea ii poti purta. Colegii mei le-au primit, dar ei si-au achizitionat alti bocanci, care iti dau un confort cand iti desfasori activitatea in timpul serviciului. Calitate foarte proasta, in cateva cuvinte. Noi nu avem o uniforma de vara, pentru sezonul cald si o uniforma de iarna. La noi e una si aceeasi. Ne referim la calitatea materialului, este o calitate foarte proasta. Si aceleasi haine, nu poti sa le porti cand afara sunt 30 de grade si iarna, cand sunt -20 grade„.

Nici pana acum, orele suplimentare, muncite de angajatii din sistem, nu au fost platite de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Dan Scarlii, lider de sindicat Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi: „Se fac ore suplimentare, nu se mai fac la fel de multe cum se faceau inainte si asa prin prisma faptului ca, uneori, colegilor mei, pentru a nu presta ore suplimentare, li se dau ore libere, dar problema e ca in serviciu raman mai putini decat ar fi necesari„.

In Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi sunt incarcerati aproximativ 1200 de detinuti, dintre care mai bine de jumatate sunt la regim inchis si detentii pe viata.