Decizie ciudată în dosarul procurorului „Portocală”. Achitat la cererea Parchetului General, atacat cu apel de același PG

gethumb.details

Pe 31 octombrie, fostul procuror Mircea Negulescu de la DNA Ploiești a fost achitat de instanța supremă, în primă instanță, după ce trei judecătoare au constatat că mai mulți reclamanți au dat declarații mincinoase. Astfel, s-a ajuns la concluzia că nu Negulescu a ticluit probe, ci reclamanții, pentru a scăpa de alte dosare în care erau judecați. În timpul procesului, chiar procurorul de ședință a cerut achitarea lui Negulescu. Surprinzător, Parchetul General a făcut apel la decizia de achitare.  

Potrivit motivării, martorii mincinoși au susținut că, probabil, declarațiile lor au fost antedatate, lucru demontat de judecătoarele Lucia Rog, Lavinia Valeria Lefterache și Ioana Alina Ilie au dispus achitarea fostului procuror DNA Mircea Negulescu deoarece faptele nu există.

Acest dosar, în care Nelulescu a fost trimis în judecată de fosta Secței de anchetare a magistraților (SIIJ) condusă de Adina Florea și cazul a fost intens mediatizat la televiziunile anti DNA, Negulescu fiind prezentat ca un anchetator violent, care obținea denunțuri sub amenințarea pistolului. El era acuzat de cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor.

Înregistrarea surpriză


Grație unei înregistrări audio a anchetei prezentate în instanță de Negulescu, toate susținerile făcute de Răzvan Alexe, Vlad Cosma, Petrică Ușurelu, Cecilia Stroe, Mihai Florian Vaida sau avocata Georgeta Buliga au fost demontate de cele trei judecătoare de la instanța supremă.

Martorii audiați s-au încurcat în declarații, unii dintre ei fiind testați cu detectorul de minciuni care a relevat că au mințit când au dat declarații la SIIJ împotriva lui Negulescu.

„Înalta Curte reţine, aşadar, că martorul Alexe Răzvan este cel care a susţinut că are date referitoare la familia Cosma, acesta fiind chiar motivul pentru care a solicitat acordarea protecţiei, „aruncându-i din tolbă” (în exprimarea martorului) informaţii privind implicarea fiului lui Mircea Cosma în pretinderea unui comision de 10% din lucrările câștigate la licitaţie publică, despre faptul că familia Cosma este în legătură cu unele dintre societăţile inculpate în dosar câştigând bani din acestea, despre un împrumut de 250.000 euro pe care l-a luat pe notariatul Andreei Cosma şi l-a achitat, dar „ei au plătit mai departe creditul la … înţelegeţi?

A preluat altcineva creditul respectiv”, despre faptul că avocata care îl apără la D.N.A. „este pusă avocata mea că vrea lumea să fie avocata mea” şi că este un mesager al lui Vlad Cosma, pentru că acestuia „îi este cel mai frică”.