Decizia Argentinei de a nu adera la BRICS, criticata dur de presedintele Venezuelei

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a criticat decizia omologului său argentinian Javier Milei de a refuza aderarea țării sale la BRICS.

„Prin excluderea Argentinei din BRICS, Javier Milei acționează împotriva argentinienilor. Acesta este unul dintre cele mai stângace și stupide lucruri pe care Miley le-a făcut împotriva Argentinei”, a declarat Maduro într-un interviu tradițional acordat ziarului Le Monde la 1 ianuarie.

El a adăugat că o astfel de decizie „duce Argentina înapoi în secolul al XIX-lea”. Anterior, Nicolas Maduro criticase deja dur programul politic și planurile neoliberale ale noului președinte ales al Argentinei.

„Alegerile prezidențiale din Argentina au fost câștigate de neofascismul de extremă dreapta – extrema dreaptă cu un proiect colonial pentru Argentina, care intenționează să conducă proiectul neocolonial în întreaga Americă Latină și în Caraibe”, a declarat Maduro pe 21 noiembrie la postul Venezolana de Television.

BRICS a fost format în 2006 și a inclus inițial Brazilia, Rusia, India și China. Africa de Sud s-a alăturat organizației interguvernamentale în 2011.

Cinci noi membri (Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia) au devenit în mod oficial, la 1 ianuarie, membri cu drepturi depline ai grupului BRICS și au început activitatea comună în această calitate. Argentina urma să devină cel de-al șaselea nou membru al asociației interguvernamentale, dar la 29 decembrie noul președinte argentinian Javier Milei a notificat oficial membrii BRICS că țara sa va refuza invitația de aderare la grup, lansată după summitul din august 2023 de la Johannesburg.

În scrisoarea sa, Milei a precizat că nu consideră că participarea țării sale la grupul BRICS este oportună în acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *