De Ziua Unirii, romanii din diaspora vor acasa

piata unirii

Isi duceau traiul de pe o zi pe alta. Au muncit din greu in strainatate pentru a-i tine pe copii la studii in facultate si pentru a-si plati ratele. Acum ar vrea sa se intoarca in tara dar, cred ei, tara inca este bolnava. Am stat astazi de vorba cu mai multi romani plecati in afara dar care au venit special acasa pentru a petrece Ziua Unirii.

„Eu sunt foarte mandra ca sunt romanca. Eu vin acum din Italia, am venit special pentru Ziua Unirii, dar in acelasi timp imi parte foarte rau ca nu am putut sa imi continui viata aici in Romania”, ne spune o doamna.

Rep: Ce le spuneti celor care sunt plecati si dumneavoastra sunteti plecata si stiti cum este?

Doamna: Daca in Romania s-ar schimba viata, am putea sa ne intoarcem, dar eu vorbesc pentru mine. Nu as putea sa ma mai intorc sunt casatorita acolo, am fata casatorita acolo, viata mea este afara. In Romania vin pentru parinti, pentru surori, voi veni intotdeauna, nu o sa imi uit niciodata originile de unde sunt. Iubesc Romania!”

Rep: Totusi de fiecare data cand aveti ocazia, veniti acasa.

Doamna: Foarte des, exact. Am venit anul acesta exact pentru Unirea sunt impreuna cu sotul meu italian care a tinut in mod deosebit sa venit la Unire”.

Un domn ne explica ca este mandru de originile sale si le da un sfat celor care vor sa plece din Romania: „Sa stea in tara lor ca e mai bine, vor pleca, dar cu timpul cred ca se vor intoarce toti inapoi. Sa stea si care sunt plecati sa vina acasa, sa vina in tara. Nicaieri nu este mai bine ca acasa”.