De unde va fi vizibilă eclipsa parțială de Soare din Suceava

Sâmbătă, 29 martie 2025, va avea loc o eclipsă parțială de Soare, prima eclipsă de Soare a anului. Iar din România eclipsa se vedea doar din zonele vestice și nord-vestice, din cauza faptului că marginea sudică a penumbrei Lunii va trece pe teritoriul României, pe axa Brad-Bistrița. Astfel, eclipsa parțială de Soare cu magnitudine mică se va vedea din județele Arad, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, și, parțial, de pe teritoriul județelor Alba, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Suceava și Timiș.
Eclipsa de parțială de Soare din 29 martie 2025 începe în sud-vestul țării, la ora 13:00, penumbra Lunii deplasându-se de la sud-vest spre nord-est. La ora 13:07 eclipsa debutează și în nord-vestul țării. Datorită faptului că marginea sudică a penumbrei Lunii trece prin România, în acele zone eclipsa debutează mult mai târziu: în sud-vest la ora 13:20, iar în nord-est la 13:29. Maximul eclipsei se produce în jurul orelor 13:20-13:30, în funcție de locație. De asemenea magnitudinea maximă a eclipsei va fi cuprinsă între 0.00 (0%) în zonele periferice ale penumbrei Lunii și 0.04 (4%) în zonele vestice ale României. În Satu Mare maximul eclipsei se va produce la ora 13:26. Soarele se va afla la altitudinea de 44°, magnitudinea maximă a eclipsei fiind de 0.036 (3.6%). Ultimul contact al eclipsei va avea loc, pe teritoriul României, în județul Suceava, între orele 13:23 și 13:46. Spre exemplu, la Brodina maximul eclipsei parțiale de soare se va produce la 13:29:25 a datei de sâmbătă iar în comuna vecină Ulma maximul va fi cu patru secunde mai târziu.
De altfel, doar în localitățile montane din nord-vestul județului va fi observabilă eclipsa parțială de soare. Potrivit www.timeanddate.com, pe lângă Brodina și Ulma va nai fi observabilă eclipsa parțială de soare din localitățile: Straja, Moldovița (doar partea de nord unde este satul Argel), Cârlibaba, Izvoarele Sucevei, Moldova Sulița, Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Putna, Bilca.
Harta prezintă zona de vizibilitate a eclipsei, magnitudinea maximă a acesteia variind de la 0.00 (0%), chiar pe linia de margine a benzii de penumbra și până la 0.04 (4%) în zona de nord-vest (județele Bihor și Satu Mare).
Următoarea eclipsă de Soare se va vedea din România în seara zilei 12 august 2026. Şi această eclipsă nu se va vedea de pe întreg teritoriul țării, eclipsa fiind vizibilă chiar la apusul Soarelui, la vest de axa Târgoviște – Iași. Magnitudinea maximă a eclipsei va fi la apusului Soarelui, localitățile de la granița de vest a țării având parte de o eclipsă cu magnitudinea maximă de 0.48 (48%). Eclipsa de Soare din 12 august 2026 va fi totală în Spania și Portugalia, fiind prima eclipsă totală de Soare de pe teritoriul Europei după eclipsa din 11 august 1999.