De maine, vara isi intra in drepturi

Sharing is caring!

Ultima saptamana a fost una atipica, cu ploi si temperaturi scazute, anormale pentru aceasta perioada. De maine, vara isi intra usor in drepturi iar meteorologii anunta temperaturi normale pentru luna iunie. Desi a plouat des in ultima perioada, cantitatile de apa din sol se mentin la un nivel scazut in Moldova.

In ultima saptamana, regiunea Moldovei s-a confruntat cu temperaturi scazute atat dimineata cat si pe parcursul zilei. Soarele a lipsit zile bune iar ploile au pus stapanire pe intreaga zona.

Ovidiu Machidon – sef serviciu CMR Moldova:Cel putin in ultimele 7 zile valorile termice, cel putin la nivelul Moldovei au fost cu circa 3 pana la 6 grade Celsius mai coborate decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului. Daca mediile termice ar fi trebuit sa oscileze intre 17 si 19 grade, la nivel de temperature medii, iata ca in ultimele 7 zile, mediile au variat intre 13 si 14 grade Celsius”.

In ciuda precipitatiilor din ultima perioada, culturile de grau sunt in continuare afectate din cauza nivelului scazut de apa. In schimb s-a refacut substantial fradul de aprovizionare a solului pentru cultura de porumb.

Din punct de vedere termic, ele sunt benefice culturilor de primavara si chiar pentru cele de toamna, mai ales acolo unde exista un grad de aprovizionare cel putin satisfacator si aici ma refer la graul de toamna. Din acest punct de vedere pot sa va spun ca desi in ultima perioada s-au semnalat precipitatii atmosferice, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol zero 100 cm in cultura graului de toamna ramane in continuare scazut in toata regiunea agricola a Moldovei“, a completat meteorologul.

De maine, vara isi intra timid in drepturi iar temperaturile se apropie de normalul acestei perioade.

“Incepand de joi, valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, iar pana  la sfarsitul saptamanii vremea va fi calda. In cursul dupa amiezelor si pe timpul noptilor vor fi perioade de instabilitate atmosferica mai accentuate cand se vor semnala averse de ploaie, descarcari electrice , intensificari de scurta durata ale vantului si vor di conditii de grindina. Temperaturile maxime ale aerului vor cuprinse intre 25 si 31 de grade, iar cele minime vor varia intre 9 si 15 grade Celsius“, a mai spus Ovidiu Machidon.

In intervalul 8 -30 iunie mediile de temperatura vor fi cuprinse intre 19 si 22 de grade Celsius, iar cantinatile medii de precipitatii vor varia intre 45 si 54 de l/mp.

shares