De maine, UE introduce de urgență taxe la importurile de zahar si oua din Ucraina

De maine, Uniunea Europeană intenționează reînnoirii tarifelor la importurile de zahăr și ouă ucrainene. Acestea se vor ridica la 419 euro pe tona de zahăr alb și 339 euro pe tona de zahăr brut. Ouăle vor costa încă 30 de cenți pe kilogram. Astfel, blocul intenționează să folosească o „frână de urgență” menită să liniștească fermierii europeni, scrie Financial Times.
Săptămâna trecută au fost restabilite tarifele pentru ovăzul ucrainean în valoare de 89 de euro pe tonă, care vor fi valabile până în iunie 2025. Importurile de ovăz au atins limita superioară a UE, cu peste 6.440 de tone importate de la 1 ianuarie. Ouăle și zahărul au atins și ele maximul aprobat.
Reintroducerea tarifelor subliniază cât de dificile vor fi negocierile Kievului pentru aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului. Ucraina este un stat agricol care poate produce alimente mai ieftine decât statele membre UE și va fi în continuare principalul beneficiar al subvențiilor.
Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a declarat pentru FT că tarifele sunt în conformitate cu acordul actual, dar guvernul ucrainean negociază cu Bruxelles-ul pentru a le majora: „Toate guvernele spun că sunt în favoarea aderării Ucrainei, dar vom vedea. Negocierile privind agricultura vor fi foarte grele”, a subliniat el.
Bruxelles-ul a fost de acord să elimine toate tarifele și cotele la importurile de produse alimentare ucrainene în iunie 2022. Apoi, accesul fără taxe vamale pentru Ucraina a fost prelungit cu încă un an. Cu toate acestea, din 2023, fermierii dintr-o serie de țări europene s-au plâns că un exces de importuri ucrainene îi scoate de pe piață. Aceste țări au impus un embargo pentru multe mărfuri, permițând doar tranzitul.
În mai 2024, UE a lăudat extinderea „regimului fără vize comerciale” pentru Ucraina până la 5 iunie 2025. Cu toate acestea, blocul a oferit protecție fermierilor din UE pentru anumite produse agricole sensibile. Acesta este un nou mecanism automat de protecție care va obliga CE să reintroducă cotele dacă importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, cereale și miere depășesc media aritmetică a volumelor importate în a doua jumătate a anului 2021, 2022 și 2023.