De mâine cresc unele taxe

taxe

Noile prevederi ale codului fiscal intră în vigoare începând de mâine, 1 august. Țigările și alcool se vor scumpi, taxele pentru jocurile de noroc vor crește, iar taxarea contractelor part-time va fi modificată.

Un pachet de țigări va costa cu 60 de bani mai mult, la fel și pentru un litru de alcool.

Acciza totală la 1.000 de țigarete va ajunge la 594,97 lei de la 563,97 lei. Acciza la alcool va crește cu 20%.

Munca part-time va fi supraimpozitată. Firmele care au angajați cu jumătate de normă sau mai puțin sunt afectate. În situația în care cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim, atunci se vor plăti contribuţiile proporţional cu contractele part-time, dacă nu, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim. Aceste reguli se aplică și în cazul contribuțiilor la asigurările de sănătate.

Impozitul pe veniturile din jocurile de noroc se majorează. Cotele de impozit vor fi modificate astfel: 3% până la 10.000 lei inclusiv; 300 lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei; 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Impozitul datorat se va determina la fiecare plată.

De mâine se va reduce la 10.000 de lei pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.

Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a Codului Fiscal în date de 15 iulie.