De maine, 6 canale TV din Republica Moldova apropiate de Ilan Sor raman fara licenta

ilan shor

Incepand de maine, Republica Moldova va interzice temporar șase canale de televiziune pentru difuzarea de „informații incorecte” despre țară și războiul Rusiei din Ucraina, au anunțat vineri autoritățile. Canalele – dintre care unele emit în limba moldovenească și altele în limba rusă – sunt strâns legate de politicianul și omul de afaceri Ilan Șor, care a fugit în 2019 după alegerea președintelui pro-occidental Maia Sandu. Șor, aflat în exil în Israel, a susținut protestele de la Chișinău, cerând demisia guvernului lui Sandu.

Interdicția va începe la 19 decembrie și va dura pe durata stării de urgență pe care Moldova a declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Canalele își vor pierde licențele „pentru că au difuzat informații incorecte atunci când au acoperit evenimentele din Moldova și războiul din Ucraina”, a declarat într-o declarație un comitet special care supraveghează starea de urgență. Acesta nu a oferit detalii.

Printre cele șase canale se numără unele dintre cele mai populare din Moldova. Șor deține trei dintre ele; alte două aparțin unor apropiați ai săi, în timp ce al șaselea îl simpatizează. „Moldova trebuie să fie protejată de propagandă și minciuni”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Moldova a condamnat în mod repetat invazia. Legăturile bilaterale sunt, de asemenea, tensionate de prezența trupelor rusești de menținere a păcii în regiunea separatistă transnistreană a Moldovei. TV-6, unul dintre canalele deținute de Șor, a declarat că argumentele comisiei sunt nefondate și false.

„Canalul nu a primit niciodată comentarii cu privire la acoperirea evenimentelor legate de război. Decizia comisiei este ilegală… acesta este un atac fără precedent la adresa libertății de exprimare”, se afirma într-o declarație.

Starea de urgență inițială de 60 de zile din Moldova a fost reînnoită de mai multe ori și urmează să expire în februarie 2023.