De la UTI la CERN

Un profesor al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi a fost numit unul dintre cei trei reprezntanti ai Romaniei in European Comittee for Future Accelerators. Acesta este un comitet stiintific al cunoscutului CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cel mai mare institut din lume care studiază fizica particulelor și care operează cel mai mare accelerator de particule de pe planetă.

Fondat în 1954, CERN are acum 22 de state membre, iar comitetul în care a fost numit prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc are 66 de membri, câte trei din partea fiecărui stat membru. Decanul este singurul reprezentant al mediului universitar, ceilalți doi reprezentanți ai României fiind cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc este decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

„Este un comitet științific al CERN-ului care monitorizează și coordonează activitatea de cercetare a Institutului. Comitetul are rolul de a reprezenta o interfață între cercetarea din țara respectivă și laboratorul cu acceleratorul de particule de la Geneva. Comitetul trebuie să fie la curent cu domenii principale de cercetare din lume pentru a stabili direcțiile viitoare de cercetare ale institutului de la CERN. Se păstrează legătura cu sistemele de cercetare din fiecare țară în parte; sunt câteva întâlniri pe an în care se prezintă cele mai noi direcții de cercetare din lume – fiind informat de acestea, încerci să vezi dacă nu poți deschide colaborări între institute din România și cel de la Geneva, poți sugera anumite direcții de dezvoltare”, se arata intr-un comunicat al  prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!