De la inceputul razboiului, UE a ajutat Ucraina cu 19 miliarde de euro plus asistenta militara

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că prima tranșă de 2 miliarde de euro de asistenta macrofinanciara pentru Ucraina, din pachetul de 5 miliarde de euro, va fi plătită în zilele următoare.

Ea a anunțat acest lucru vineri, la Praga, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc după o reuniune informală a Consiliului European. Potrivit lui von der Leyen, de la începutul războiului, au fost acordate 19 miliarde de euro, fără a lua în considerare asistența militară. Iar aceasta include încă 2 miliarde de euro de asistență macrofinanciară care vor fi puse la dispoziție în zilele următoare, a precizat ea.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, problema sprijinului suplimentar acordat Ucrainei a fost discutată în timpul reuniunii liderilor. Ea a spus că au discutat despre Ucraina și despre modul în care o vor sprijini atât timp cât va fi nevoie… Ei nu se uită doar la asistența imediată în ceea ce privește aspectul financiar, ci și la cea pe termen mediu pentru reconstrucție. Sprijinirea Ucrainei este esența unei conferințe comune pe care Comisia și președinția G7 o vor organiza la sfârșitul acestei luni la Berlin.

„Prin urmare, a fost foarte bine să ascultăm liderii cu privire la problema importantă a reconstrucției Ucrainei. Ceea ce este deja destul de clar este faptul că vor trebui să găsească noi surse de finanțare, deoarece vor fi necesare sume uriașe. Și vor trebui să stabilească o abordare foarte structurală pentru a garanta predictibilitatea finanțării, transparența cu privire la modul în care se va face acest lucru, bineînțeles, și stabilitatea finanțării pentru Ucraina”, a explicat ea.

Președintele Comisiei Europene a amintit, de asemenea, cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care a fost adoptat în ajunul reuniunii informale.

„A fost foarte încurajator faptul că au reușit să ajungă la acorduri privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. S-au mișcat repede și cu fermitate. Acest lucru îi demonstrează lui Putin că UE este hotărâtă să continue să se asigure că acesta plătește pentru războiul său de agresiune. În paralel, ei continuă să fie fermi în ceea ce privește Ucraina. Echipa Europa – UE și statele membre – sunt cei mai de încredere parteneri ai Ucrainei, alături de SUA”, a subliniat von der Leyen.

După cum s-a raportat anterior, la 4 octombrie, vicepreședintele executiv al CE, Valdis Dombrovskis, a semnat un memorandum de înțelegere cu Ucraina privind o altă asistență macrofinanciară în valoare de 5 miliarde de euro.