De la banchet, pe patul de spital

foto_spital

14 elevi de clasa a VIII-a din localitatea Dolheşti au ajuns in weekend la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, după ce au mancat la comun alimente aduse de acasă, la serbarea de sfârşit de an, care a avut loc sâmbătă seară în incinta şcolii. 11 copii rămân deocamdată sub supravegherea medicilor ieşeni.

In noaptea de sambata spre duminica, mai multi elevi din comuna ieseana Dolhesti au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva din Iasi, dupa ce au participat la un banchet organizat, in cursul zilei de sambata, cu ocazia sfârșitului clasei a Vlll-a, dupa cursul festiv.

Petrecerea a avut loc in incinta scolii, iar o parte din mancarea pe care au consumat-o elevii a fost cumparata de parinti si o alta parte din preparate fiind pregatite tot de acestia.
Dintre cei 14 copii ajunsi la Spitalul de Boli Infecţioase care acuzau o stare de rău, doar 11 au rămas internaţi pentru supraveghere, trei dintre ei fiind lăsaţi să plece după ce s-a constatat că starea loc este stabilă şi că se afla in afara oricarui pericol.

„Toţii pacienţii se află într-o stare generală bună pentru moment. Se pare că au mâncat alimente aduse de părinţii lor de acasă la o petrecere de sfârșit de an. Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) Iaşi a fost înștiințată şi se ocupă să vadă ce anume ar fi putut să-i îmbolnăvească. Pentru moment, niciunul dintre copii nu pune probleme de sănătate deosebite“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, pentru Ziarul de Iași.

Sesizarea a ajuns şi la DSP Iaşi, care a demarat o anchetă pentru a afla mai concret care alimente au provocat infecția la un număr atât de mare de persoane.

„Ancheta este în desfășurare, a fost declanșată, dar nu avem încă date preliminare despre focarul de infecții de la Dolhești,“ a menţionat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, tot pentru Ziarul de Iași.

Totodata, la festivitate au fost prezente si 15 cadre didactice, care au consumat aceleasi alimente, insa din fericire nu au prezentat simptome similare cu cele ale elevilor.