De la 1 septembrie nu se mai poate cumpara vechimea in munca

Vechimea in munca nu se mai poate cumpara. Reprezentantii Casei Judetene de Pensii din Iasi anunta ca, persoanele care vor sa-si mai cumpere 6 ani de vechime in munca, o mai pot face pana la sfarsitul lunii august. Masura ii favoriza pe cei care mai aveau de completat cei 15 ani de minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie.

Desi legislatia a intrat in vigoare inca din 2020, iesenii nu s-au inghesuit in acestia ani pentru a cumpara vechime in munca. Doar persoanele aflate de varsta legala de pensionare care nu aveau suficienti ani lucrati au ales sa-si cumpere stagiul in munca.

Sa munceasca fiecare cum am muncit eu 40 de ani. Eu am muncit. Am muncit si… ce pensie am…. a spus o pensionara

In prezent, cotizatia lunara este de 750 de lei raportata la salariul minim pe economie de 3000 de lei.

Maria Andronache, director Casa Judeteana de Pensii

Trebuie de subliniat ca aceasta vechime cumparata foloseste doar la pensia de limita de varsta. De la intrarea in vigoare a ordonantei si pana in prezent sunt 1060 de persoane care au cumparat vechime in munca. Marea majoritate, pot sa spun ca, intr-o poportie foarte, foarte mare, deja au si calitate de pensionari, intrucat aceasta facilitate a folosit in spcial persoanelor care nu aveau minim 15 ani de vechime, aveau varsta standard dar nu si stagiul minim sau persoanelor care se puteau pensiona cu reducerea varstei in baza grupei de munca dar nu indeplineau conditia de stagiu complet. Aceste peroane le consideram norocoase, intrucat prin cumpararea de vechime au capatat si calitatea de pensionar.

Daca pana acum, iesenii care se apropiau de varsta de pensionare si lucrau in strainatate, veneau si isi cumparau vechimea in munca, lucrurile se vor schimba. Iesenii angajati la firmele din strainatate vor fi nevoiti sa-si rezolve problemele legislative cu angajatorii starini. Totodata, in acesti ani, oamenii au putut completa online formularul pentru a beneficia de vechime si pentru a nu mai bate un drum pana in Romania.

Maria Andronache, director Casa Judeteana de Pensii

In lunile de vara cand este si perioada de concediu sunt persoane care lucreaza in strainatate si care se prezinta fizic la Casa de Pensii si incheie acest contract de cumparare de vechime.

In ultimii 20 de ani, peste 3,7 milioane de romani au ales sa paraseasca tara si sa lucreze in tari precum Marea Britanie, Italia, Spania si Germania.

Pensionara: Sa se duca acolo unde sunt bani mai multi. Aici ce sa faca? Sa faca foamea in Romania?

Pensionara: Au lucrat in strainatate, unde au lucrat puteau sa cotizeze. Da? Si este normal sa cotizeze acolo unde au lucrat si atunci de ce sa isi mai cumpere din tara.

Reprezentantii Casei Judetene de Pensii atrag atentia persoanelor care au avut contract pentru cumpararea vechimii cu plata esalonata. Acestia nu trebuie sa depaseasca termenul de 31 august pentru ca plata dupa aceasta data nu va mai fi recunoscuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *