De la 1 ianuarie 2024 nu se mai emit cărţi de identitate fără cip. Până când mai pot folosite cele vechi

Cartea electronică de identitate va fi extinsă, începând de anul următor, la nivel național. Cărțile electronice de identitate vor putea fi folosite atât pentru legitimare, cât și ca document de călătorie, alături de pașaport, în țările care le recunosc astfel.

Pe de altă parte, cărțile de identitate simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, vor putea fi folosite doar la nivel național. Acestea, cât și cele emise până la sfârșitul anului, vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile.

Însă, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate ce sunt emise până la finalul anului în curs vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, după cum stabilește legislația în vigoare, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, atâta timp cât sunt valabile, scrie Avocatnet.ro.

Așadar, proiectul de OUG de la MAI elimină limitarea privind termenul de emitere a cărților de identitate care permit deținătorilor acestora să călătorească peste graniță în baza lor. Acum, călătoria peste hotare este permisă în baza cărților de identitate emise până în 31 decembrie 2023.

Cu alte cuvinte, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va scrie: „Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului”.

Așadar, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca document de călătorie.

După cum stabilește OG 12/2023, ce se aplică din februarie, cu ajutorul actului de identitate, în general, se poate face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței din România. În plus, dovada reședinței se face și cu ajutorul unui document numit dovadă de reședință, care va însoți cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate și cartea de identitate provizorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *