De ce suntem în top UE la mame sub 14 ani, deşi pedeapsa pentru sex cu minor e cruntă?

mame minore

Într-o tara campioana europeana nedorita la numarul de adolescente devenite mame, fenomenul este inexistent pentru oamenii legii. Legea a fost înasprita recent, pedeapsa maxima aplicata pentru întretinerea de acte sexuale cu un minor crescând de la 5 la 9 ani de închisoare. Inutil. Anul trecut, la Iasi au fost înregistrate 200 de nasteri cu mame minore. Niciunul dintre cazuri nu a ajuns în instanta.

 
„Situatiile în care o fata minora naste într-o unitate medicala sau este înregistrata ca gravida ajung automat la noi. De fiecare data, dincolo de atributiile noastre specifice, anuntam Procuratura pentru investigarea cazului. Nu cunosc niciun caz în care sa se fi ajuns la judecata, cu exceptia situatiei în care fusese vorba de un viol”, a precizat seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Florin Ion.

Conform legii, actul sexual de orice fel comis cu un minor cu vârsta sub 16 ani este considerat infractiune si se pedepseste cu închisoarea. Sunt pedepsite mai sever situatiile în care minorul are mai putin de 14 ani, este un membru al familiei, se afla în îngrijirea faptuitorului ori fapta a fost comisa în vederea producerii unor materiale pornografice. Astfel de fapte nu se pedepsesc doar în cazul în care diferenta de vârsta dintre cei doi este mai mica de trei ani. Legea considera ca în aceste situatii actul a fost liber consimtit.

În urma cu trei luni, un astfel de caz a ajuns totusi în instanta, dar numai pentru a se discuta propunerea Parchetului de pe lânga Judecatorie de a se renunta la urmarirea penala. În 2019, Parchetul fusese sesizat cu privire la faptul ca în perioada iunie 2017 – septembrie 2018, un tânar de 23 de ani, P.H., întretinuse relatii sexuale consimtite cu O.S., o fata din Popesti. La începutul relatiei, fata avea doar 13 ani si 8 luni. O.S. ramasese însarcinata, fiind internata în mai 2018 la Maternitatea „Elena Doamna”, cu o sarcina în 35 de saptamâni. Fatul, suferind de multiple malformatii, nu supravietuise.

La data faptei, Codul Penal prevedea în astfel de situatii o pedeapsa de pâna la 5 ani de închisoare. În 2020, Codul Penal a fost modificat, actul sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani pedepsindu-se cu pâna la 9 ani de închisoare. P.H. a avut noroc. În anumite situatii, când constata ca „nu exista un interes public pentru urmarirea faptei”, procurorii pot renunta la urmarirea penala, daca pedeapsa prevazuta de lege este mai mica de 7 ani de închisoare. În aceasta prevedere s-a încadrat si P.H. Procurorii au apreciat ca societatea nu ar câstiga nimic daca el ar fi trimis dupa gratii, chiar daca diferenta de vârsta dintre acesta si iubita sa, de aproape 10 ani, punea sub semnul întrebarii consimtamântul acesteia. Propunerea procurorilor, de renuntare la urmarirea penala a fost analizata vineri de magistratii Judecatoriei.

„Având vedere continutul, împrejurarile concrete de savârsire a faptei si urmarile efectiv produse (minora a întretinut relatii sexuale consimtite cu suspectul, dezvoltând sentimente de afectiune si iubire reciproce, diferenta de vârsta dintre acestia), perioada de timp care a trecut de la savârsirea faptei (de natura a estompa impactul social), pozitia procesuala a persoanei vatamate (care a mentionat ca nu îsi doreste sanctionarea intimatului, cu care în prezent formeaza un cuplu), dar si persoana suspectului (care este o persoana matura, integrata social, fara antecedente penale) si atitudinea ulterioara a acestuia (de colaborare cu organele de ancheta, de recunoastere si regret a faptei comise, de asumare a relatiei – în prezent acestia formând o familie, au construit o casa împreuna si au manifestat intentia de a se casatori), judecatorul de camera preliminara apreciaza ca sunt argumente suficiente în sensul retinerii temeiniciei solutiei de clasare”, au conchis magistratii. Acestia au confirmat solutia procurorilor, decizia fiind definitiva.