De ce nu se topește zăpada la foc sau căldură?

Un nou trend de pe retelele de socializare pune pe ganduri foarte multi romani care se intreaba de ce zapada nu se topeste atunci cand este expusa la o sursa de foc. De aici pana la teoriile conspirationiste a fost doar un pas insa oamenii de stiinta au o explicatie clara despre acest fenomen care a rasturnat internetul cu susul in jos.
In ultimele zile, tinerii au facut diferite experimente prin care au ajuns la concluzia ca zapada nu se topeste atunci cand este arsa cu flacara. Unii dintre ei au ramas surprinsi de faptul ca bulgarii de zapada nu se topesc desi sunt tinuti la temperaturi de 20 de grade.
O sa iau niste zapda sa fac un bulgare mai micut. Explicati-mi si mie de ce nu ma ud pe mana? O sa il iau in casa sa vad daca se topeste. In continuare nu ma ud pe mana. Nu stiu ce zapada este asta.
Explicația științifică ar fi schimbarea compozitiei chimice a zapezii din cauza poluarii. Noile elemente pot duce la o topire mult mai lenta a zapezii in aceste circumstante.
Silviu Gurlui, Fizician:
“Depinde de mai multi factori, iar poluantii absorbiti in cristalele de gheata joaca un rol fundametal. De regula pentru un bulgare de zapada, timpul de topire ar fi un minut. Atunci cand in compozitia zapezii avem oxizi de siliciu, oxizi de aluminiu, uree sau sulfati, toti acesti poluanti pot sa creasca timpul de topiri in conditii similare de pana la patru ore”
Astfel, poluantii duc la schimbari majore asupra tuturor fenomenelor naturale, inclusiv a zapezii.