De ce jocurile de noroc sunt asociate cu crima și mafia?
Pentru majoritatea oamenilor, jocurile de noroc sunt o distracție palpitantă și o modalitate interesantă de a se relaxa. De asemenea, poate duce o mică minoritate la ruină, la fel ca orice alt “viciu”. Riscul face parte din emoție, motiv pentru care atât de mulți oameni se distrează la jocurile de noroc în siguranță.
Cu toate acestea, există încă o credință nerostită conform căreia toate jocurile de noroc sunt asociate cu lumea interlopă a infractorilor. Într-un mic procent de cazuri, acest lucru poate fi adevărat, deoarece cazinourile sunt o modalitate excelentă de a ascunde sau spăla bani. De la primii mafioți care conduceau cazinourile din Vegas în anii 1930 până la cazinourile necinstite din zilele noastre, iată de ce jocurile de noroc au căpătat o reputație dubioasă de-a lungul anilor. De preferat alegi un casino online, poate ai parte și de o extragere maxbet!
Mafia
Mafia și alți mafioți au devenit proeminenți în perioada prohibiției din America. Când alcoolul a fost ilegal în anii 1920, mafia a făcut o grămadă de bani vânzând alcool de contrabandă maselor însetate. Unii istorici dau vina pe Prohibiția însăși pentru că a dat putere mafiei în America.
Dar după ce prohibiția s-a încheiat, mafioții aveau nevoie de un alt viciu pentru a-și umple cuferele. Exact în acea perioadă, în Nevada anilor 1930, jocurile de noroc au devenit legale pentru prima dată. A fost momentul perfect pentru mafie, deoarece presiunea crescută din partea federalilor, împreună cu sfârșitul boom-ului alcoolului, a dus la o schimbare fundamentală. Mafia trebuia să opereze legal, sau cel puțin să pară că o va face.
Un anumit mafiot pe nume Bugsy Siegel, care lucra pentru o ramură a mafiei evreiești cunoscută sub numele de Murder, Inc. a început să conducă cazinoul Flamingo din orașul Las Vegas, situat în deșertul Nevada. A băgat milioane de dolari din banii mafioților în cazinou, extinzându-l până a devenit un mini-imperiu în nisip.
Pe măsură ce noua Mecca a jocurilor de noroc a început să se dezvolte, proiectele de construcție costisitoare au dus la crearea a numeroase locuri de muncă pentru sindicate, iar unele dintre acestea aveau legături cu mafia. Costurile uriașe ale construcției de hoteluri-cazino în deșert au reprezentat o conductă perfectă pentru toți banii mafioților care au ajuns în Las Vegas.
Bugsy Siegel și-a găsit sfârșitul într-o ploaie de gloanțe, așa cum se întâmplă cu mulți mafioți. Dar sămânța a fost semănată, iar recolta colosală de bani care creștea în deșert a atras și mai multă implicare a mafiei.
Spălatul de bani
Modificările legislative și aplicarea legii pun o presiune constantă asupra mafioților care conduc întreprinderi cu bani lichizi. S-au dus zilele în care un mafiot intra într-o reprezentanță auto cu o valiză plină de bani pentru a cumpăra o mașină. În curând a devenit imposibil să faci achiziții mari în numerar fără să răspunzi la întrebări dificile din partea forțelor de ordine.
Timp de zeci de ani, elementele de crimă organizată au folosit marile întreprinderi cu numerar, cum ar fi cazinourile, pentru a-și “spăla” banii. Nu numai că o clădire cu grămezi uriașe de numerar nu este discretă, dar este un loc perfect pentru a ascunde banii murdari împreună cu cei curați. Iar autoritățile de reglementare în domeniul jocurilor de noroc cer tuturor cazinourilor să dețină în fiecare zi câteva milioane de dolari în numerar în incintă pentru a putea plăti orice câștig uriaș.
Acesta este locul perfect pentru a ascunde banii ilegali. Investind într-un cazinou, de obicei prin intermediul unui om de fațadă legitim, mafia poate băga tone de bani proveniți din infracțiuni într-un cazinou, apoi îi poate retrage sub numele companiei cazinoului, “spălând” astfel banii murdari și făcându-i imposibil de urmărit.
Dar legile au continuat să evolueze odată cu dominația mafiotă, iar în anii 1970 a intrat în vigoare legea RICO. Oricine a văzut un film cu mafioți i-a auzit pe federali folosind expresia “urmăriți-i în baza Legii RICO“. Legea RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations) a dat forțelor de ordine dinții de care aveau nevoie pentru a lua cu adevărat o mușcătură din criminalitate. Urmărind traseul banilor, federalii trebuiau acum doar să dovedească o legătură între o afacere legitimă și banii mafioților pentru a face un caz.
Ca urmare, mai mulți mafioți au căzut în instanță decât într-o ploaie de gloanțe. Celebrii mafioți, precum Al Capone, au fost condamnați pentru evaziune fiscală mai degrabă decât pentru lista sa extinsă de asasinate sau alte încălcări.
Percepția actuală asupra cazinourilor
În plus față de procentul mic de infracțiuni reale asociate cu jocurile de noroc, unii oameni presupun că toate jocurile de noroc deschid ușile către infracțiuni. De obicei, aceste grupuri sunt grupuri religioase conservatoare care consideră jocurile de noroc în sine ca fiind un “păcat” sau o activitate neplăcută. Acesta este motivul pentru care cele mai multe împotriviri împotriva cazinourilor sunt de obicei din partea unor grupuri fundamentaliste de diferite orientări.
Mulți dintre cei care se opun jocurilor de noroc susțin, de asemenea, că acestea cauzează infracțiuni prin simpla lor existență, ceea ce duce la dependența de jocuri de noroc, la creșterea ratei criminalității etc. Cu toate acestea, grupurile de conștientizare a jocurilor de noroc arată că rata celor care au probleme cu jocurile de noroc este foarte mică, de 2% – 5% din cei care joacă.
Adesea, contrariul a ceea ce cred aceste grupuri este adevărat. Cazinourile aduc mii de locuri de muncă în zonele cu probleme economice și venituri fiscale pentru orașele și statele în care funcționează. Din punct de vedere statistic, criminalitatea este mai mare în zonele cu o rată ridicată a sărăciei și a șomajului. Prin aducerea vacii de muls a cazinourilor, toată lumea are parte de beneficii.
Concluzie
La fel cum este alegerea ta să bei, să fumezi sau să te implici în comportamente riscante, cum ar fi sporturile extreme, jocurile de noroc sunt, de asemenea, o alegere personală. Orice lucru cu un fior încorporat vine cu un risc – motiv pentru care oamenilor le place riscul. Sentimentul care vine odată cu riscul este antrenant, mai mult decât câștigul efectiv. În mod natural, un mic procent de oameni va fi consumat de risc, la fel cum va exista întotdeauna posibilitatea ca jocurile de noroc să adăpostească elemente criminale. Dar există întotdeauna reguli și reglementări care să servească drept tampon împotriva criminalității.