De ce durează minimum 5 ani renovarea unei clădiri din mediul rural

O treime din școlile, grădinițele și căminele culturale care ar fi trebuit să fie renovate, dotate sau construite de la zero cu bani europeni din ITI Delta Dunării sunt ruine, nefinalizate, nu sunt construite deloc sau nu au fost date în folosință pentru că nu au încă dotările necesare, arată o investigație Info Sud-Est. În toate cazurile termenele asumate în contractele cu UE au fost depășite. În multe situații durează peste 5 ani pentru ca o clădire publică cu o suprafață între 200 și 500 de mp (școală, grădiniță, cămin) să fie renovată. În alte cazuri, peste 7 ani. Am găsit inclusiv o situație în care o primărie a construit mai repede o școală de la zero decât a renovat un cămin. Termenele din procedurile de licitație prea lungi, lipsa muncitorilor și a școlilor profesionale, scumpirile din domeniul construcțiilor, prețul cel mai mic la licitații, angajații puțini din instituțiile-cheie și decontările întârziate ale statului român blochează șantierele din mediul rural, spun primarii.

Totuși, ei au niște pârghii prin care pot evita timpii mari de așteptare, dar nu le folosesc, spun experții în achiziții publice, care recunosc însă că lipsa angajaților care lucrează proiectele europene în instituțiile-cheie îngreunează procedura de implementare. Reporterii Info Sud-Est au verificat în teren, la începutul lunii octombrie, peste 90% din școlile, grădinițele și căminele din județul Tulcea care au beneficiat de bani europeni din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul proiectului-pilot ITI Delta Dunării. Toate ar fi trebuit să fie finalizate. În schimb, primăriile au cerut prelungiri până la 2 ani, pentru care plătesc penalități.

Localitatea Baia are, pe lângă reședință, încă patru sate: Panduru, Camena, Ceamurlia de Sus și Caugagia. În toate sunt cămine culturale care ar fi trebuit să fie renovate, modernizate sau dotate cu bani europeni, cu sume între 170.000 și 270.000 de euro fiecare. Două din ele au nevoie de o nouă renovare, cel din Ceamurlia de Sus este departe de a fi finalizat, iar cel din Caugagia este o ruină, deși ar fi trebuit să fie gata de anul trecut. Firma care a câștigat licitațiile căminelor neterminate trebuia să renoveze două clădiri de 220 mp, respectiv 550 mp în trei ani. Muncitorii pe care-i găsim pe acoperișul căminului de la Ceamurlia de Sus ne spun că lucrează, de fapt, de doar 2-3 săptămâni:

  • ”Nu știm când se termină. Nu ține de noi. Noi suntem simpli muncitori, de unde să știm noi datele acestea. Acoperișul s-ar termina până la începutul anului. Înăuntru nu e nimic făcut. Noi avem două săptămâni de când muncim aici, nici nu-l cunoaștem pe cel care a luat proiectul. Nu știm și nici nu ne interesează ce firmă e. Noi suntem firmă separată. Omul care a luat proiectul a angajat o altă firmă. Nu cred că are vreo legătură la ce firmă lucrăm noi. E dintr-o comună alăturată (Muncitorii au refuzat să spună la ce firmă lucrează, n.red.)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *