De câți bani avem nevoie pentru mâncare? Studiu: Un român cheltuiește în medie 171 de euro pe lună pentru alimente/ Cum stăm față de vecinii din alte țări?
Alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii în România, la un nivel similar cu cel din Tunisa (24,2%) Mexic (26,2%), și Turcia (27,3%), conform unei analize a portalului Picodi.com. În funcție de țară, cheltuielile pentru produse alimentare pot varia de la câteva procente până la peste jumătate din cheltuielile de consum. România s-a clasat pe locul 55 într-un clasament cu 105 țări analizate de portalul Picodi în funcție de acest criteriu.Potrivit statisticii locale, procentul e și mai însemnat. Astfel, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1301 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor, de 35,1%, în trimestrul I, conform INS.
În acest clasament, România s-a clasat pe locul 55 din 105 țări – alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din cheltuielile pentru bunuri și servicii. Acest rezultat este similar cu cel din Tunisa (24,2%) Mexic (26,2%), și Turcia (27,3%).
Dintre țările incluse în clasament, cel mai mare procent de cheltuieli pentru alimente se regăsește în Nigeria, Myanmar și Kenya – 59%, 56,6% și, respectiv, 56,1%.
Câți bani se cheltuiesc pe alimente în Europa?
Cele mai mari cheltuieli pentru cumpărături din Europa se înregistrează în Elveția (325 EUR/lună), urmată de Norvegia (308 EUR/lună) și Danemarca (281 EUR/lună), ceea ce poate fi explicat prin prețurile general ridicate din aceste țări.
Un român cheltuiește în medie 171 de euro pe lună pentru alimente.
Cele mai mici cheltuieli cu produsele alimentare se găsesc în Ucraina (98 EUR/lună), Belarus (89 EUR/lună) și Moldova (88 EUR/lună).