De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent în România

Cheltuieli tot mai mari fata de veniturile parca tot mai mici ale romanilor. Cresterea taxelor generata de criza economica ii „condamana” pe romani la un trai tot mai greu. In urma unor sondaje realizate de Institutul National de Statistica s-a ajuns la concluzia ca veniturile romanilor sunt cu mult mai mici fata de cati bani si-ar dori acestia.

In urma sondajelor a reiesit faptul ca in anul 2022 venitul minim pentru o familie formata din doi adulti si doi copii ar fi trebuit sa fie de aproximativ 9.000 de lei lunar pentru un trai decent. Astfel, pentru a le oferi conditii bune copiilor, parintii trebuie sa castige cate 4.000 de lei lunar, fiecare.

Ciprian Iftimoaei, Director Adjunct Direcția Județeană de Statistică Iași

Raspunsul la care au ajuns cercetatorii este ca pentru un trai decent pentru o familie formata din doi adulti si doi copii, cosul minim ar trebui sa fie 8659 de lei pe luna in anul 2022. Daca ne raportam la faptul ca salariul minim net lunar anul trecut era de circa 4000 de lei pe luna rezulta ca o familie formata din doi adulti trebuie sa castige cumva fiecare sa spunem in medie 4000 de lei pentru a se incadra in acest nivel al cosului minim pentru un trai decent.

Sociologii au ajuns la concluzia ca salariile din mediul urban in anul 2022 au fost cu 2000 de lei mai mici pe gospodarie.

Ciprian Iftimoaei, Director Adjunct Direcția Județeană de Statistică Iași

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul I al anului 2023 in termeni nominali 6979 de lei pe o gospodarie, reprezentand 2794 de lei pe o persoana, in crestere cu 5,2%, respectiv cu 5,6% fata de trimestrul IV al anului 2022 iar cheltuielile totale medii lunare ale populatiei au fost in trimestrul I 2023 de 5971 de lei pe o gospodarie ceea ce inseamna ca o persoana a cheltuit in medie in acea perioada a anului, deci trimestrul I, 2393 de lei aproape 2400 de lei.

Situatia este diferita in mediul rural spun specialistii. Veniturile din gospodariile rurale sunt de aproximativ 2.000 de lei si doar 15% dintre acestia reusesc sa faca fata cheltuielilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *