De 18 ani, baldachinul de flori este impodobit de acceasi familie

WhatsApp Image 2021-10-07 at 16.08.38

foto: doxologia

Cu o zi inainte de deschiderea oficiala a pelerinajului de  la Iasi, atentia credinciosilor se indreapta asupra baldachinului sub care va fi asezata maine racla cu moastele Sf. Parascheva. Aceeasi familie, care a facut o traditie din  impodobitul cu flori multicolore tevile metalice a venit si astazi cu camionul plin de flori de la Bucuresti, cu o echipa de 20 de voluntari. In paralel, zeci de pelerini au urmat traseul din curte pana in catedrala pentru a atinge racla.

Este al 18-an in care familia Buștei vine la Iasi cu un camion plin de flori pentru a orna baldachinul unde va fi asezata timp de o saptamana racla cu moastele Sfintei spre inchinare. Daca in 2004, familia a venit cu o colectie infima de flori, de la un an la altul a diversificat plantele. Acum au incercat sa aduca flori cu o culoare mai deschisa, spun ei, pentru a sterge clipele gri ale pandemiei. 

Maria Bulat-Buștei: „Anul acesta am ales o combinatie pe care tatal meu a numit-o „toamna vesela”.Avem o combinatie de mai multe tipuri de crizantema, crin asiatic, trandafir orange, atena,4 tipuri de verdeata, eucalipt, aspidistra. Combinatia de culori a fost aleasa de sora mea anul acesta, si-a dorit tare mult sa facem o combinatie de portocaliu cu galben. Ne-am gandit sa fie pata de culoare, sa ii aducem Sfintei flori vesele. Nici macar nu imi imaginez, nici eu si nici ceilati, un an fara sa ii aducem flori sfintei.

Au venit insotiti de 20 de voluntari, persoane care si-au dorit sa ajute la decorarea baldachinului, dar si membrii familiei, printre care si mezina familiei care poarta numele Parascheva.

„Am venit sa ma il rog la Doamne-Doamne sa imi faca si mie un fratior.”, a zis micuța Parascheva.

Racla va fi scoasa, dupa o procesiune cu mai multi preoti, maine dimineata la ora 6.

Scheul Dosoftei – preot: „De obicei vor fi  alaturi de Sf. Parascheva si alti sfinti. Anul acesta speram sa fie moastele Sf. Gheorghe. Asa cum vedem, a inceput operatia de impodobire a baldachinului, care nu este deloc usoara si va dura timp de 12 ore.”

Pelerinajul va incepe de maine si se incheie pe 14  octombrie cand racla va fi depusa din nou in Catedrala Mitropolitana.