Date OMS: Peste 1 din 5 adulți din întreaga lume are o infecție cu herpes genital
Aproximativ 846 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani trăiesc cu infecții cu herpes genital – mai mult de 1 din 5 din această grupă de vârstă la nivel global – conform noilor estimări publicate astăzi. Se estimează că, cel puțin 1 persoană pe secundă – 42 de milioane de oameni anual – dobândește o nouă infecție cu herpes genital.
De cele mai multe ori, aceste infecții provoacă deloc sau puține simptome. Cu toate acestea, pentru unii oameni duc la răni și vezicule genitale dureroase care pot recidiva de-a lungul vieții, provocând disconfort semnificativ și necesitând adesea mai multe vizite la asistență medicală. Potrivit estimărilor, peste 200 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au suferit cel puțin un astfel de episod simptomatic în 2020.
Autorii studiului, publicat în revista Sexually Transmitted Infections, spun că sunt necesare noi tratamente și vaccinuri pentru a reduce efectele adverse asupra sănătății ale virusului herpes și pentru a controla răspândirea acestuia.
„În timp ce majoritatea persoanelor cu o infecție cu herpes genital prezintă puține simptome, cu atât de multe infecții, herpesul genital încă provoacă durere și suferință pentru milioane de oameni la nivel global și tulpini deja suprasolicitate sistemele de sănătate”, a spus dr. Meg Doherty, director global HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală. „Sunt necesare urgent opțiuni mai bune de prevenire și tratament pentru a reduce transmiterea herpesului și vor contribui, de asemenea, la reducerea transmiterii HIV.”
În prezent, nu există un remediu pentru herpes, deși tratamentele pot ameliora simptomele. Pe lângă răni, herpesul genital poate duce, ocazional, la complicații grave, inclusiv herpesul neonatal – o afecțiune rară cel mai probabil să apară atunci când o mamă dobândește infecția pentru prima dată la sfârșitul sarcinii și apoi transmite virusul copilului ei în timpul nașterii. .
Există două tipuri de virus herpes simplex (HSV), cunoscut sub numele de HSV-1 și HSV-2, ambele putând duce la herpes genital. Potrivit estimărilor, 520 de milioane de oameni în 2020 aveau HSV-2 genital, care se transmite în timpul activității sexuale. Din punct de vedere al sănătății publice, HSV-2 genital este mai grav, deoarece este mult mai probabil să provoace focare recurente, reprezintă aproximativ 90% din episoadele simptomatice și este legat de un risc crescut de trei ori de a contracta HIV.
Spre deosebire de HSV-2, HSV-1 se răspândește în principal în timpul copilăriei prin salivă sau prin contactul piele cu piele în jurul gurii pentru a provoca herpes bucal, cu herpes bucal sau ulcere bucale cele mai frecvente simptome. La cei fără infecție anterioară, totuși, HSV-1 poate fi dobândit prin contact sexual pentru a provoca infecție genitală la adolescență sau la vârsta adultă. Se estimează că aproximativ 376 de milioane de persoane au avut infecții genitale cu HSV-1 în 2020. Dintre acestea, se estimează că 50 de milioane au HSV-2, deoarece este posibil să aibă ambele tipuri în același timp.
În timp ce estimările din 2020 nu arată practic nicio diferență în prevalența HSV-2 genital comparativ cu 2016, infecțiile genitale estimate cu HSV-1 sunt mai mari. În ultimii ani, mai multe țări au observat modele în schimbare de transmitere a HSV-1, infecțiile genitale la adulți crescând pe măsură ce infecțiile orale din copilărie scad. Reducerea răspândirii orale în timpul copilăriei poate fi legată de factori precum condițiile de viață mai puțin aglomerate și igiena îmbunătățită, care crește apoi susceptibilitatea la virus la vârste mai înaintate. Autorii notează că aceste creșteri pot reflecta, de asemenea, parțial modificări ale metodelor și surselor de date suplimentare.
„Stigmatul din jurul herpesului genital înseamnă că a fost discutat prea puțin, în ciuda faptului că afectează milioane de oameni la nivel global. Nu s-a făcut suficient pentru a aborda această infecție comună”, a spus dr. Sami Gottlieb, autor al raportului și ofițer medical în cadrul Departamentului de Cercetare și Sănătate Sexuală și Reproductivă al OMS, inclusiv Programul Special PNUD/UNFPA/UNICEF/OMS/Băncii Mondiale. Cercetare, dezvoltare și instruire în cercetare în reproducere umană (HRP). „Cercetarea extinsă și investițiile în dezvoltarea de noi vaccinuri și terapii împotriva herpesului, precum și utilizarea lor echitabilă, ar putea juca un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții pentru oamenii din întreaga lume.”
Deși nu sunt pe deplin eficiente în oprirea răspândirii acesteia, utilizarea corectă și consecventă a prezervativelor reduce riscurile de transmitere a herpesului. Persoanele cu simptome active ar trebui să evite contactul sexual cu alte persoane, deoarece herpesul este cel mai contagios atunci când sunt prezente răni. OMS recomandă ca persoanelor cu simptome de herpes genital să li se ofere testarea HIV și, dacă este necesar, profilaxia pre-expunere pentru prevenirea HIV.
În conformitate cu Strategia sa globală în domeniul sănătății privind HIV, hepatita virală și infecțiile cu transmitere sexuală pentru 2022-2030 , OMS lucrează pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la infecțiile cu herpes genital și simptomele asociate, pentru a îmbunătăți accesul la medicamente antivirale și pentru a promova eforturile de prevenire a HIV. De asemenea, lucrează pentru a avansa cercetarea și dezvoltarea de noi instrumente pentru prevenirea și controlul infecțiilor cu herpes, cum ar fi vaccinuri, tratamente și microbicide topice.
La începutul acestui an, un nou studiu a arătat că infecțiile cu herpes genital nu numai că provoacă un impact semnificativ asupra sănătății, ci și costuri economice majore – în valoare estimată la 35 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial – prin cheltuielile pentru îngrijirea sănătății și pierderea productivității.