Dansul popular, terapie pentru persoanele cu dizabilități. Povestea Ansamblul Folcloric „Hora Moldovei” din Iași

Dansul popular a devenit terapie pentru persoanele cu dizabilități. Câțiva ieșeni reușesc să danseze pe muzica populară deși nu aud muzica. Cum? Prin intermediul ritmului. Astfel pentru ei dansul a devenit terapie, totul cu ajutorul coregrafului ieșean Emilian Păduraru, care din pasiune pentru tradițional și-a creat propriul ansamblu de dansuri.

Ansamblul Folcloric Hora Moldovei din Iasi a devenit un loc în care muzica și dansul se îmbină perfect. Totul din pasiune și dragoste pentru dansul popular. Ansamblul s-a format în urma cu 12 ani, moment în care Emilian și-a dorit să împărtășească tinerilor generații, dansurile tradiționale din zona Moldovei. De atunci și până în prezent a reușit să formeze nu doar un ansamblu, ci o adevărată familie. Marius este unul dintre cei mai vechi dansatori ai ansamblului și ne-a povestit că este recunoscător pentru tot ce a trăit de când a intrat în familia Hora Moldovei.

Marius Grăunte – dansator

„Sunt de 12 ani în ansamblu. Cum m-a ajutat pe mine? Pai în primul rand s-a creat o familie. Aici suntem doar o parte, pentru că ceilalți sunt ori la munca ori la facultate. Aici mi-am găsit soția, aici ne-am îndrăgostit, în ansamblu și de aici a ieșit și un puișor. Așa că recomand tuturor tinerilor, chiar și ceilalți de după tineri să facă acest dans.”

Și Ecaterina face parte din ansamblu încă de la 6 ani. Emoționată ne-a împărtășit ce înseamna pentru ea dansul dar si familia Hora Molodvei.

Ecaterina Păduraru – dansatoare

„Sunt de 10 ani in ansamblu, de cand s-a infiintat, ceilalti s-au dus cu ansamblul in alta parte apoi au venit la Hora Molodvei, si s-a format, cum a spus si colegul meu Marius o familie foarte frumoasa. In acest ansamblu danseaza si fratele meu si sora mea si tatal meu este coordonatorul. Dansul m-a format ca om, mai ales că am luat-o de la zero si am invatat cu ei. M-a făcut sa fiu mai extrovertita, eram foarte introvertita cand eram mica.”

Ansamblul are grupe pentru toate vârstele. De la cei mici, la cei mari si chiar pana la persoanele cu dizabilitati, cu totii si-au gasit terapia si refugiul in dansul popular.

In urma cu 8 ani ne-am format pentru a invata dansul popular, voiam sa participam la concursuri, dar lipsea instructorul. Si atunci l-am descoperit pe domnul Păduraru care a avut mare rabdare cu noi. A invatat sa numere cat de cat. Stim ca ia fost greu la inceput, dar a studiat si dumnealui, am studiat si noi si impreuna am invatat. Adevărat, adevărat. Si am invatat sa iubim dansul popular.” ne-a povestit una dintre persoanele cu probleme de auz care dansează cu Ansamblul Hora Moldovei de 8 ani de zile.

Desi dansul pentru persoanele cu probleme de auz pare aproape imposibil, iată că nu este asa. Chiar daca nu aud muzica, acestia simt ritmul si bataile. Se poate observa asta si din prestatia lor de pe scena Cercului Militar din Iasi care isi are mereu portile deschise pentru astfel de evenimente.

Grupul persoanelor cu probleme de auz a reusit sa participe si la concursuri acolo unde a obtinut si premii. Astfel, Ansamblul Folcloric Hora Moldovei isi are portile deschise pentru ieseni de toate varstele, pasionati de arta dansului popular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *