Danemarca isi indeamna populatia sa faca stocuri de tablete cu iod si alimente neperisabile

Guvernul danez îndeamnă locuitorii să depoziteze apă, alimente și medicamente pe fondul unei amenințări nucleare tot mai mari din partea Rusiei. Se pare că, guvernul danez se pregătește tot mai mult pentru un posibil război și a avertizat populația despre acest lucru.

„Adevărul este că Danemarca și aliații săi sunt expuși riscului unui război hibrid”, a declarat ministrul Apărării Troels Lund Poulsen sâmbătă, la mitingul anual al democrației de la Allinge, Danemarca.

Politicianul a adăugat: „Toți trebuie să fim pregătiți. S-ar putea să rămânem fără energie electrică sau apă pentru o perioadă scurtă de timp, sau nu vom putea cumpăra cele de bază.”

Conform recomandărilor, danezii ar trebui să se pregătească și pentru întreruperile de curent ținând la îndemână bateriile, lanternele și lumânările, precum și să poată rămâne cald fără încălzire.

În plus, li s-a reamintit să aducă acasă alimente neperisabile, care nu necesită aragaz sau cuptor pentru preparare și să ia aproximativ 9 litri de apă îmbuteliată, suficient pentru cel puțin 3 zile de persoană.

Cei sub 40 de ani sunt sfătuiți să poarte o tabletă de iod în cazul unui accident nuclear.

Cu toate acestea, Laila Reenberg, șefa agenției daneze de gestionare a dezastrelor, a spus că este „foarte puțin probabil” ca tabletele să fie necesare și i-a îndemnat pe danezi să nu se panicheze și să obțină lucrurile la timp.

Potrivit rapoartelor de presă, alte țări europene, inclusiv Estonia, Letonia, Suedia și Regatul Unit, au cerut populației să fie pregătite în mod similar.

Orientările vin după ce Danemarca a ridicat nivelul de amenințare al atacurilor cibernetice împotriva companiilor și autorităților la începutul acestei luni. Potrivit autorităților, Rusia arată o dorință crescândă de asumare a riscurilor de a efectua atacuri hibride.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *