Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, anunță că BNR ar putea crește dobânda-cheie, ceea ce ar antrena o creștere a dobânzilor la creditele în lei

vilceanu

Fenomenul creşterii inflaţiei este unul pe care-l vedem în toată lumea, iar Banca Centrală are nişte instrumente de stopare a acestei majorări şi este posibil să vedem o creştere a dobânzii de referinţă, a declarat ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, citat de Agerpres. Creșterea dobânzii de referință are ca efect imediat creșterea ratelor la creditele în lei.

Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor: „Ne uităm şi noi atent la fenomenul ăsta (al creşterii inflaţiei – n. r.), este un fenomen pe care-l vedem în toată lumea, în general provocat de aceste creşteri la energie electrică şi gaze, dar BNR are nişte instrumente şi e posibil să vedem o creştere de dobândă. Dar sunt convins că, atunci când situaţia o cere, BNR va interveni şi va lua măsuri”.

El a precizat că autorităţile de resort sunt atente să nu aibă politici prociclice care să ducă la o creştere şi mai mare a inflaţiei, însă BNR va trebui să ia măsurile necesare pentru a domoli acest fenomen.

Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor: „Noi ne uităm atent să nu avem politici prociclice care să genereze şi mai tare o presiune inflaţionistă, dar principalul beneficiar al problemei este BNR”.