Dan Nica in Parlamentul European: „Este un lucru de neacceptat să avem în Uniunea Europeană țări precum România unde cineva poate să vândă energia la de 10 ori prețul de cost!”

dan nica

Pe fondul razboiului din Ucraina și a creșterii abrupte și instabilității prețurilor la energie, europarlamentarii au adresat intrebari reprezentanților Consiliului și Comisiei Europene cu privire la planurile UE de a pune capăt dependenței de energie rusească – în special petrol, gaze naturale și cărbune.

Comisia si-a propus reducerea cererii UE pentru gaz rusesc cu două treimi până la finalul lui 2022 și complet pâna în 2030. Tot prin acest plan se preconizează refacerea stocurilor de gaze naturale pentru iarna viitoare și asigurarea furnizării de energie durabilă și accesibilă.

Intr-o interpelare, Dan Nica a numit planul Comisiei REPowerEU „mai bun decât nimic”, însă a exprimat îndoieli că acesta va fi gata la timp pentru iarna viitoare. El a criticat, totodată, specula de pe piețele energetice și a cerut taxarea veniturilor excepționale. „Este un lucru de neacceptat să avem în Uniunea Europeană țări cum este România unde cineva poate să vândă energia la de 10 ori prețul de cost.”

Danezul Morten Petersen a cerut economii drastice in UE: „Era și timpul să schimbăm felul în care facem lucrurile. Trebuie să economisim energie în industrie, în clădiri… Trebuie să dăm mai încet termostatele, trebuie poate să mai punem un pulover, și trebuie să pornim o campanie de conștientizare care să convingă cetățenii că merită să facă economii de energie.”

„Comisia a înțeles în sfârșit că piața energiei este absurdă, de vreme ce aduce doar creșteri de prețuri pentru gospodării și profituri uriașe pentru companii”, a spus Manon Aubry din Franța. „De ce a trebuit să așteptăm sfârșitul iernii ca să ne ocupăm de asta, când prețurile au crescut încă de dinaintea războiului din Ucraina?”