Dan Cărbunaru: Circa 80.000 de refugiați din Ucraina vor rămâne în România

refugiati

foto: ProfiMedia

În această dimineață, premierul Nicolae Ciucă a convocat un task-force pentru a gestiona fluxul de refugiați care vin din Ucraina. Până în prezent, aproximativ 80.000 de refugiați din Ucraina vor rămâne în România.

Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, a prezentat astăzi seria de măsuri care au fost luate în acest sens.

„Este evident că pe lângă răspunsul autorităților și al ministerelor și al Departamentului pentru Situații de Urgență, am colaborat așa cum bine știți, de o manieră foarte bună cu organizațiile internaționale, cu societatea civilă și cu actorii privați care au răspuns în timp real nevoilor existente și care s-au alăturat efortului guvernamental și al autorităților locale. Aceasta reprezintă practic faza întâi de răspuns de urgență a României în raport cu criza refugiaților. Pentru că acum lucrurile încep să intre într-o altă dinamică, trebuie să ne pregătim pentru cea de-a doua fază de răspuns a României, care are legătură în special cu zona de protecție. Pentru că suntem conștienți de faptul că va exista un număr consistent de oameni care vor alege să rămână pe teritoriul țării noastre”, a declarat Mădălina Turza.

Din cadrul acestui task-force de la nivelul Guvernului fac parte principalele ministere responsabile de gestionarea situației refugiaților, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor publice și alte ministere.

„Pentru faza aceasta de dezvoltare a măsurilor de protecție, aceste ministere vor organiza șase grupuri de lucru focusate sau orientate pe zonele nevralgice în care România trebuie să vină cu un răspuns consolidat pentru protecția refugiaților care aleg să rămână în România, respectiv un grup de lucru pe sănătate, un grup de lucru pe educație, un grup de lucru care va gestiona problema ocupării sau accesului la piața muncii a refugiaților din România, un grup de lucru destinat problemelor ce țin de locuire, pentru că acești oameni vor trebui să aibă soluții concrete de locuire, pe termen mediu și lung, pentru că ei nu pot sta pe o perioadă nedeterminată în corturi sau centre. De asemenea, un grup de lucru destinat adresării nevoilor persoanelor vulnerabile, și aici ne gândim la persoane cu dizabilități, la vârstnici, la oameni care se află în diferite situații de vulnerabilitate și un grup aparte destinat măsurilor pentru copii și tineri. Din cadrul acestor grupuri de lucru, care sunt coordonate pe fiecare zonă de activitate de către un secretar de stat de la ministerul de linie, mai fac parte un reprezentant de la Cancelaria Prim-Ministrului, un expert tehnic de la MAI, respectiv DSU, experți tehnici din ministerul respectiv, precum și, foarte important, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați care se află în România și care sprijină complementar eforturile guvernamentale”, a mai adăugat consilierul de stat.

Dan Cărbunarul, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că aproape 80.000 de ucaineni vor rămâne în România

„Pană în acest moment sunt aproape 80.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână pe teritoriul României, din cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului din 24 februarie, au intrat în țara noastră, sunt 79.075 de cetățeni ucraineni dintre care 30.000 sunt copii, unii dintre ei au fost deja preluați în grija structurile specializate ale statului Român, în centre dedicate protecției copilului, dar desigur, sunt mulți alții care au nevoie de integrare în sistemul educațional, de acces la serviciile de sănătate și de alte categorii de servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere”, a transmis Dan Cărbunaru.

Totodată, acesta a mai precizat că săptămâna viitoare Comisia Europeană va trimite la București o echipă care să discute despre mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care România le-a angajat.

„Până la acest moment, sunt 30,5 milioane de euro cheltuiți deja de țara noastră, potrivit primelor evaluări, în gestionarea fluxurilor de refugiați. Structurile costurilor sunt complexe pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare și hrană, fluxul acesta, știți, guvernul a decis să asigure transport gratuit pentru refugiații care intră în România, mulţi din ei aleg să iasă din țara noastră, fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Așadar structurile acestor costuri nu se referă doar la gestionarea celor aproape 80.000 de cetățeni ucraineni care astăzi au decis să rămână pe teritoriul României”, a adăugat Dan Cărbunaru.