Dan Barna: „Romania este cel mai mare donator de vaccinuri!”

florin citu dan barna

Copresedintele USR PLUS il ataca frontal pe Florin Citu, pe tema dozelor de vaccin cumparate de Romania si dosarul in rem deschis de DNA. Dan Barna il critica pe premier dupa ce acesta a hotarat cumpararea a 120 milioane de doze de vaccin.

„Nu știu care e problema anchetată și nici cine a făcut respectiva sesizare către DNA, dar e foarte bine să se verifice această achiziție de vaccinuri pentru că a fost – și e de notorietate, și fostul ministru de Finanțe a semnalat lucrul acesta – au fost mai multe decizii ale Guvernului, și ale premierului în speță, de a achiziționa vaccinuri mult peste necesarul teoretic, și peste dublul necesarului teoretic pe care l-am fi avut ca țară…Și am ajuns în situația – nu știu dacă e bună sau proastă, tind să cred că nu e neapărat una favorabilă – în care România este cel mai mare donator de vaccinuri. Am cumpărat vaccinuri mult mai multe decât puteam folosi și apoi am fost în situația să le donăm, și nu din generozitate, ci pentru că expirau. Și atunci, faptul că este o anchetă de ce s-au alocat aceste resurse – de fapt nici nu s-au alocat, a tot spus și Vlad Voiculescu, unele cereri de achiziție venite dinspre premier erau pe sume nealocate, dar asta e altă discuție… Foarte bine, DNA-ul să verifice dacă e ceva în neregulă, poate nu e nimic, poate asta e strategia asumată și atunci nu avem ce să comentăm”, a spus Dan Barna.

Acesta a completat ca Ministerul Sanatatii nu a avut niciun rol in achizitionarea dozelor de vaccin.

„Premierul a decis ce vaccinuri cumpără și câte – mult mai multe decât aveam nevoie – Ministerul Sănătății trimitea doar factura nefiind întrebat. Și în ședința de guvern de multe ori s-a venit cu întrebarea ‘Dar de ce mai cumpărăm încă 30 de milioane? Pentru că nu le-am consumat nici pe cele pe care le avem și vor expira. De ce facem această achiziție”, a completat Barna.