Dam startul campaniei „TELE M în cartierul tău”. Astazi, doleantele iesenilor din Bucium

Iașul se confrunta cu o serie de provocări complexe. De la infrastructură la mediu, de la educație la locuri de munca, orasul are nevoie soluții imediate și sustenabile. Infrastructura a devenit o piatră de încercare pentru mobilitatea urbană, cu străzi pline de gropi și rețele de transport public subdezvoltate. Iașul cauta un lider în această călătorie dificilă, care să fie dedicat dezvoltării durabile și echitabile a orașului. Postul nostru de televiziune prezinta realitatea cotidiana si deruleaza campania “TeleM in cartierul tau!” Zilnic vom fi prezenti in cartierele iesene si vom discuta cu oamenii sa le aflam nevoile.

TeleM in cartierul tau este noua campanie prin care încercam sa aducem in atentia iesenilor problemele cu care orasul nostru se confrunta. Astazi am ajuns in cartierul Bucium, unde am stat de vorba cu oamenii si am aflat principalele obstacole cu care se confrunta zilnic.

Zona Bucium are proiecte insa pe hartie. S-a construit intr-un ritm haotic in ultimii ani, iar municipalitatea nu a reusit sa tina pasul cu proiectele si investitiile. Prima problema vizibila cu ochiul liber este lipsa infrastructurii, iar asta o spun chiar iesenii care traiesc in acest cartier.

„Să repare trotuarele. Degeaba au investit, vine unul mai sparge, repară, mai ramane niste material, de exemplu pavele, raman, sunt in plus, nu le mai pune, nu le mai aseaza. Vine altul, iar sparge. Uitați, mai la vale, aproape de poarta cladirii, uitati ce groapa este. Copiii pe unde să treaca iarna cand este zăpadă? De exemplu, nepoțica mea a venit pe strada.

Pe urmă aici, mai sus daca mergeti tot la fel, deci niste bani investitii care altii isi bat joc de ei.” ne-a povestit o femeie.

Locuitor: „Trotuare numai să ploaie, să mergem pe jos, hopuri, dâmburi pe șosea…

Reporter: Deci la capitolul investiții?

Locuitor: Zero. Ce au investit? O să se mai facă, da… zero nu a investit nimic. Nu se vede, uite ne stricăm spatele de hopurile și dâmburile..

Reporter: Ce ar trebui făcut mai repede?

Locuitor: Da stiu eu.. eu acum vin de la doctor, mă duc să-mi repar spatele că dacă mergi pe așa drumuri. Oameni cu cap care să gandeasca bine pentru oras, pentru tara, de ăștia ne-ar trebui, nu de ăștia învechiți, un Nicușor Dan să vină la Iași.” ne-a mai transmis o altă femeie care locuiește în zona Bucium.

Sunt oameni veniti din Capitala pentru a-și găsi linistea la Iași, insa dau peste alte probleme.

Locuitor: „Ar trebui trotuarele astea de făcut pana la pasarelă, sunt multe de făcut dar treburile merg asa cum merg și nu avem ce să facem.

Reporter: De cati ani stati aici in Bucium?

Locuitor: Aici de vreo doi ani.

Reporter: Și cum au evoluat lucrurile?

Locuitor: În nici un fel. Acum ne gândim cu groază în momentul când se va repara pasarela. Că dacă circulația e acum așa, cum se va circula atunci?” a mai spus un bărbat.

Locuitor: „Mi se pare aiurea că nu avem un trotuar cum trebuie. Chiar și acum a trebuit să ocolesc zona asta, să trec pe aici. Se poate mult mai mult, un parc pentru copii mi-ar place.

Reporter: De câți ani stati in zona?

Locuitor: Păi ne-am mutat din Copou în 2020, când a fost Pandemia. Imi place ca avem gradinita, avem biserica aici aproape, Lidl dar pentru copii s-ar putea face mai mult.” a mai spus o mămică.

Trotuare reparate, strazi modernizate si asfaltate,  spatii de joaca pentru copii si mai multe unitati de invatamant sunt doleantele locuitorilor din zona. Un punct de interes major este rezolvarea traficului din intersectia cu Drumul Hotilor si Bvd. Poitiers, cauza principala de producere a ambuteiajelor. In urma dezvoltarii unor proiecte imobiliare pe strada Trei Fantani, traficul este sufocant iar zona lasata uitarii, cu gropi, caini vagabonzi si balarii.

Iesenii din Bucium asteapta cu teama intrarea in modernizare a Pasajului Socola si regandirea traficului.

În continuarea campaniei noastre, mâine vom ajunge în cartierul Dacia pentru a vorbi cu ieșenii despre principalele nemultumiri pe care le au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *