Cvadrupletii, la Terapie Intensivă pentru 2 luni

bebelus.peirw3yc90

Cei 4 baieti nascuti ieri la Maternitatea Elena Doamna din Iasi, au fost transferati la Maternitatea Cuza Voda. Mama i-a nascut fiind infectata cu Covid iar starea micutilor este stabila. Insa, doi dintre ei necesita suport respirator noninvaziv. Bebelusii sunt nascuti prematuri si de teama complicatiilor au nevoie de ingrijiri medicale.

Cvadrupletii trebuie sa mai stea 2 luni in Maternitatea Cuza Voda, pentru a nu aparea probeleme. Acestia sunt in Sectia de Terapie Intensiva si trebuie sa se recupereze neurolorgic si motor.

Dr.Maria Stamatin – medic primar pediatrie-neonatologie

Doi din ei au necesitat suport respirator nonivaziv. Toți 4 sunt la alimentație parenterală și am încercat să inițiem alimentația enterală, dar din păcate toleranța digestivă nu este bună pentru că acești copii sunt totuși prematuri, chiar dacă sunt prematuri mari de 34 de săptămâni, dar pe lângă prematuritate pot să dezvolte și complicațiile restricției de creștere intra-uterină. Deci ei fiind 4 n-au crescut cât ar trebui în burtica mamei lor.

Ei vor trebui să mai stea încă vreo 2 luni în maternitate și în această perioadă pot face o serie de complicații și cea mai importantă este această intoleranță digestivă și sigur, enterocolită ulcero necrotică pe ischemia intestinală datorită suferinței intrauterine”

Specialistii spun ca recuperarea micutilor va fi una indelungata, iar prematurii in general pot intampina probleme in dezvoltare. 

Dr.Maria Stamatin – medic primar pediatrie-neonatologie

”Va trebui să se muncească să se recupereze atât motor, cât și neurologic, cât și pe limbaj, cât și cognitiv. Deci, nu putem să spunem că sunt copii fără probleme. Toți prematurii sunt copii cu probleme, iar dacă prematuritatea este însoțită și de restricție de creștere intrauterină, sigur că se adaugă și complicațiile restricției de creștere intrauterină.”

Bebelusi au venit pe lume desi mama lor era infectata cu Covid 19. Acestia au iesit negativ la primul test pentru Sars-CoV2 și urmează sa li se faca cel de-a doilea test. Mama i-a vazut pe micuti doar in fotografii.