Cutremurul din Dâmbovița, cel mai puternic seism produs în ultimii 100 de ani în această zonă

cutremur-1536x845-1

Cutremurul de suprafață cu magnitudinea de 4.1 ml (Mw 3.2), din data de 18 septembrie 2022, produs în Muntenia, județul Dâmbovița la o adâncime de 25 km, a fost cel mai puternic seism produs în ultimii 100 de ani în această zonă. Epicentrul cutremurului a fost localizat la Diaconești, orașul Pucioasa.

Intensitatea calculată de ShakeMap a fost de III, seismul fiind resimțit mai puternic în apropiere de zona epicentrală, precum Pitești, Ploiești, Câmpina, însă acesta s-a simțit atât în București, cât și în județul Ilfov (mulțumim tuturor celor care au completat formularele de feedback, am primit 1067 de mărturii).

Cutremurul de duminică seară nu este unul izolat. Conform catalogului ROMPLUS, au fost identificate 45 de fenomene seismice crustale în această zonă, ultimul cutremur resimțit având loc pe 17 mai 1897, cu magnitudinea de 3.9 Mw.

Așadar, chiar dacă zona seismică Vrancea este mai cunoscută pentru cutremurele puternice pe care le generează, țara noastră este afectată și de seisme de mică adâncime în zone precum Banat, Făgăraș-Sinaia, Dâmbovița, etc. care pot fi periculoase, provocând daune semnificative în regiunile epicentrale.