Cutremur fara Ro-Alert

ro alert

In noaptea de sambata spre duminica , la ora 3:38 a avut loc un seism puternic în România. Prima estimare a fost de 5,7 pe scara Richter.La aproximativ o jumătate de oră după cutremur a fost revizuită magnitudinea la 5,8.Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că acest cutremur s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Covasna, la adâncimea de 200 km.

In spatiul public, insa, imediat dupa cutremur, toti romanii s-au intrebat de ce nu a functionat sistemul Ro-Alert. In acest context, ISU a transmis precizări clare legate de funcționarea acestui sistem de avertizare în cazul unui cutremur.

“În cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări înainte de declanșare. Aplicația a fost concepută pentru a anunța pericolul și recomandările pentru populație în cazul situațiilor de urgență care permit luarea măsurilor de autoprotecție într-un interval de timp rezonabil. După producerea cutremurului, dacă se produc situații de urgență cu consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, sustin cei de la ISU.