Curtea de Conturi: “La nivelul judetului Iasi accesul la serviciile de alimentare cu apă în mediul rural se realizează mai greu!”

Potrivit unui audit al Curtii de Conturi, România are cea mai mică rată de racordare la sistemele de apă și canalizare dintre țările europene. Deși situația s-a îmbunătățit semnificativ față de momentul aderării la Uniunea Europeană, în continuare circa 1 din 4 români nu are acces la sistemul public de alimentare cu apă, 41% din populație nu are acces la sistemul de canalizare, iar 21% dintre locuitori nu au baie/duș și toaletă în locuință.

În ultimii 15 ani au fost realizate investiții importante în sectorul de apă2, de circa 7 miliarde euro, însă necesarul de investiții pentru conformare este încă foarte mare, acesta fiind evaluat la minimum 24,5 miliarde euro. Până acum, o mare parte din investițiile în infrastructura de apă și canalizare a fost realizată cu finanțare din fonduri UE (circa 61% din valoarea totală), în timp ce contribuția finanțării naționale la dezvoltarea sectorului a fost mai modestă.

În continuare există un deficit mare de finanțare a investițiilor în sectorul de apă, estimat la peste 17 miliarde euro, în condițiile în care în perioada 2021-2027 doar puțin peste 30% din nevoi vor fi acoperite, iar timpul necesar pentru conformare la cerințele UE a fost estimat la circa 30 ani.

Comisia Europeană a declanșat încă din anul 2018 procedură de infringement împotriva țării noastre pentru neconformare la cerințele UE privind apele urbane reziduale, ceea ce într-un scenariu pesimist poate conduce la riscuri și costuri semnificative pentru România de până la 10,34 miliarde de euro/an.

“La nivelul județului Iași, accesul la serviciile de alimentare cu apă în mediul rural se realizează mai greu datorită faptului că sistemele au fost realizate fără branșamente la rețelele de apă și racorduri la sistemele de canalizare. În plus, există deficiențe în asigurarea/construirea sistemelor de apă/canalizare interioare (în locuințe) față de care populația rezidentă nu poate asigura suportabilitatea costurilor. La costurile cu racordarea se adaugă și cele cu plata serviciului furnizat. Așadar, nu toate categoriile de locuitori din mediul rural au veniturile necesare pentru a accesa rețelele publice de alimentare cu apă și canalizare”, se mentioneaza in auditul Curtii de Conturi.

Punctul de plecare al acestei misiuni de audit îl reprezintă accesul limitat al cetățenilor la apă și canalizare și discrepanțele semnificative între mediul urban și cel rural, cea mai expusă la lipsa unor servicii esențiale unui trai decent fiind populația cu venituri reduse. Lipsa acestor servicii esențiale împiedică dezvoltarea socială și economică a unor comunități și generează sentimentul de inechitate socială între cetățeni.

Există o serie de probleme sistemice și generalizate semnalate de către experți în domeniu, care pot reprezenta cauze pentru lipsa accesului cetățeanului la apă potabilă și canalizare, inclusiv pentru calitatea slabă a acestor servicii:
 Coordonare instituțională deficitară, lipsă de ”leadership” instituțional și management fărâmițat al sectorului de alimentare cu apă și canalizare;
 Există un număr mult prea mare de furnizori de servicii de apă și canalizare, mulți dintre ei fără capacitate de a respecta standardele de calitate; procesul de regionalizare și consolidare a operatorilor este foarte anevoios;
 Infrastructura prezintă multiple probleme – evidențiem și volumul redus de investiții în infrastructura de apă și apă uzată;
 Sistemul e caracterizat de un grad redus de eficiență – există pierderi mari în sistemul de apă (diferențe mari între apa livrată și apa facturată);
 Probleme de sustenabilitate economică a serviciului de alimentare cu apă. În unele cazuri, mai ales la UAT-urile mici, tarifele sunt menținute sub nivelul costurilor, activitatea fiind în fapt subvenționată din bugetele locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *