Curtea de Conturi acuza intr-un raport masurile insuficiente ale institutiilor statutului in raspandirea virusului gripei porcine din Romania

porci

Intr-un raport al Curtii de Conturi se mentioneaza ca acțiunile de prevenție realizate de ANSVSA,
Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului Apelor si Padurii, Asociatiilor Judetene a Vanatorilor și de fondurile private de vânătoare au fost, în unele cazuri, insuficient de bine organizate și coordonate.

Măsurile ineficiente privind testarea și supravegherea pasivă a efectivelor de porci mistreți au favorizat răspândirea virusului pe întreg teritoriul țării și creșterea presiunii virale asupra exploatațiilor comerciale profesionale de porcine.

Pe lângă pierderile aduse de decesul sau sacrificarea preventivă a animalelor, această boală a generat costuri însemnate pentru bugetul de stat, prin plata despăgubirilor către deținătorii de animale moarte sau sacrificate preventiv. Astfel, în perioada iunie 2018 – decembrie 2020, s-a achitat suma totală de 589 de milioane de lei, reprezentând echivalentul a 122 de milioane de euro.

„Deși, la nivelul DSVSA-urilor, s-au planificat recoltări de probe din anumite categorii de produse pentru determinarea contaminaților dioxină și PCB-uri asemănătoare dioxinei, aceste acțiuni nu au fost realizate, iar ANSVSA nu a desemnat un laborator de referință în acest domeniu. Până în anul 2019 nu au existat proceduri specifice privind prelevarea de probe pentru determinarea reziduurilor de fipronil din ouă, carne de pasăre, suprafețe de contact, materii prime cereale boabe. De asemenea, nu au existat proceduri privind unele măsuri în situația obținerii de rezultate neconforme pentru substanțele care nu au stabilite limita maximă de reziduuri”, se mentioneaza intr-un raport al Curtii de Conturi.