Curtea Constituțională a admis sesizarea privind neconstituționalitatea legii care scade vechimea necesară pentru angajarea procurorilor în DNA și DIICOT

ccr

Astăzi, Curtea Constituțională a României a admis sesizarea privind neconstituționalitatea legii care prevede reducerea vechimii de la 10 la 7 ani necesară procurorilor care vor să intre în DNA și DIICOT.

Decizia reducerii vechimii în cazul procurorilor a fost luată în contextul lipsei de personal și al numărului semnificativ de pensionări, deficitul înregistrat fiind de 40% în cazul celor două parchete.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reuniţi în cadrul Secţiilor Unite, au decis în unanimitate sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgarea acestei legi. Argumentele au avut în vedere încălcarea principiului bicameralismului, dar și faptul că în aceste instituții, respectiv DIICOT și DNA, ar putea fi angajați procurori mult prea tineri.

În acest context, CCR a stabilit că vechimea necesară unui procuror pentru a se angaja la DNA și DIICOT nu poate fi redusă de la 10 la 7 ani. Se pare că decizia a primit 5 voturi ”pentru” şi trei împotrivă,  judecătoarele Simina Tănăsescu şi Livia Stanciu formulând opinii separate.