Curse anulate pe Aeroportul din Iași

foto_avion

Mai multe curse de pe Aeroportul Iași au fost amânate la finalul săptămânii trecute. Oficialii Aeroportului Iași susțin că, în afară de vremea urâtă, au fost probleme și cu operațiunile de degivrare a aeronavelor.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, susține că, pentru aceste întârzieri și anulări sunt de vină reprezentanții firmei de handling, care va fi pusă să plătească absolut toate întârzierile.

”Operatorul privat care are contract cu aeroportul, operatorul de handling, nu a avut suficient lichid de degivrare, iar acum merg la ședință la aeroport, să vedem ce s-a întâmplat. Dar va plăti absolut toate întârzierile!”, a declarat  Maricel POPA, președintele CJ Iași.

Consilierul județean Romeo Vatră vorbește, însă, despre o lipsă de organizare la Aeroportul Iași.

”Am înțeles că a existat o lipsă a soluției de degivrare, adică lipsă de organizare până la urmă. Cine e responsabil nu aș putea să vă zic, pentru că e clar că președintele Consiliului Județean Iași dă vina pe firma care se ocupă de degivrare. Ceva nu merge acolo, la aeroport. Se știa foarte bine că vin ninsori, că vor fi condiții meteo nefavorabile. Faptul că au fost nepregătiți pentru un astfel de moment și au rămas fără substanța de degivrare, este o problemă a conducerii. Indiferent cum ar fi, oamenii care aveau nevoie să plece nu au mai plecat”, a declarat  Romeo VATRĂ, consilier județean.

Totodată, conducerea Aeroportului Iași a emis un comunicat de presă prin care încearcă să explice de ce au fost anulate cursele.

”Date fiind condițiile meteo la Iași, din ultimele ore, vă informăm că Aeroportul Iași a fost și este în continuare operabil. Se intervine prompt și constant cu utilaje performante pentru operarea în deplină siguranță a zborurilor. Procesul de deszăpezire a suprafețelor de mișcare (pista de aterizare-decolare și platforma de staționare a aeronavelor) se desfășoară în conformitate cu cerințele în vigoare. Patru din zborurile anulate în ultimele ore de pe Aeroportul Iași au fost reluate în cursul nopții de ieri (două curse Otopeni, Munchen și Bergamo), iar până la această ora, cursele programate astăzi se desfășoară conform orarului. Există, totuși, posibilitatea ca unele zboruri să fie afectate din cauza operațiunilor de degivrare a aeronavelor, cum s-a întamplat în cursul zilei de ieri, 18 martie.

În lipsa degivrării, aeronavele nu pot decola, prioritară fiind întotdeauna siguranța pasagerilor. Reamintim că de degivrarea aeronavelor se ocupă firma de handling ce are încheiate contracte pentru astfel de servicii cu operatorii aerieni.
Pentru a fi la curent cu situația zborurilor, le recomandăm pasagerilor să țină permanent legătura cu companiile aeriene. Acestea au obligația de a le oferi pasagerilor variante de călătorie, punându-le la dispoziție autocare pentru transfer la destinație, ori le pot returna banii pentru biletele achiziționate”, se arată în comunicatul de presă, semnat de Monica Nichituș, director general provizoriu al Aeroportului Iași.