Cum va arăta Aeroportul cu terminal nou de pasageri, turn de control și facilitate cargo

aeroport iasi1

Aleșii județului au aprobat în unanimitate studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici referitori la partea a doua a proiectului de extindere a infrastructurii aeroportuare. Este vorba de creșterea suprafețelor de mișcare, de construirea unui nou turn de control și de crearea de facilități cargo. Valoarea totală cu tot cu TVA este de 278,6 milioane de lei, în creștere cu mai mult de 10 procente față de valoarea estimată cu un an în urmă pentru acest pachet de investiții.

Proiectul include construirea a încă 11 locuri de parcare pentru avioane (dintre care unul pentru situații de urgență), amenajarea terminalului de marfă în locul actualului terminal de pasageri T2 – cu o suprafață de aproape 1200 mp, 3 porți de încărcare descărcare și o capacitate de procesare de 10-12 mii tone/an –, edificarea unui nou corp administrativ cu turn de control de maxim 30 m înălțime și realizarea unei parcări de lungă durată cu o capacitate de 537 locuri pe o suprafață totală de aproape 1,9 hectare.

În prezent, regia derulează prima etapă de extindere a infrastructurii aeroportuare: a început deja construirea terminalului de pasageri T4 – care va fi legat printr-o galerie de T3, așa cum se vede în imagini – și, odată cu modificarea accesului la terminale, va fi reamenajată și extinsă actuala parcare. Cât privește pachetul celorlalte facilități, adoptat marți de consilierii județeni, acesta „se va implementa într-o etapă ulterioară de dezvoltare – investiție ce face obiectul prezentei note de fundamentare”, potrivit documentației care însoțește proiectul de hotărâre.

Aeroportul a mai figurat cu încă două propuneri la ultima ședință ordinară – una pentru aprobarea valorii construirii unui garaj pentru echipamente, a unei remize PSI și a unui drum de handling (1,8 milioane de lei, proiect lansat deja în licitație), iar cealalaltă, pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, afectat de scumpirea explozivă a energiei electrice.