Cum se simt pacientii dupa operatiile fara bisturiu de la Spitalul de Neurochirurgie

pacient neuro

Radiochirurgia salveaza vieti omenesti. Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactica Gamma Knife din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi a fost pus in functiune si a tratat deja cativa pacienti cu tumori pe creier. Procedura are o precizie foarte mare si este eficienta in cazul tumorilor agresive, acolo unde nu se poate interveni prin metode chirurgicale clasice.

Petru Șuhan are 48 de ani și este din Iași. În urmă cu o lună, bărbatul s-a trezit cu vederea încețoșată, fără să fi avut vreun accident. În urma investigațiilor medicale a rezultat faptul că acesta avea o tumoră care îi apăsa pe nervul optic. Atunci, echipa medicală de la Spitalul de Neurochirurgie a decis să folosească cea mai nouă tehnologie de radiochirugie pentru a-l salva pe bărbat.

M-am trezit dimineață cu o vedere dublă. Pur și simplu, oriunde mă uitam, în stânga dreapta vedeam dublu. Am ajuns aici și am descoperit că aveam o tumoră care îmi apăsa pe nervul optic și cu acest tratament revoluționar, după a doua ședință mi-a dispărut. Acum văd la fel ca înainte. În timpul ședinței am stat foarte confortabil pe acea masă, nu simți absolut nimic decât muzică dacă vrei să asculți, în acel cadru. Altceva nicio durere„, a spus Petru Suhan, pacient.

Pacienți cu tumori vin din toate colțurile țării la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, pentru a se trata. O femeie în vârstă de 62 de ani a fost diagnosticată cu metastaze canceroase, iar una dintre leziuni se afla la nivelul creierului. După mai multe recomandări, femeia a auzit că la Iași sunt tratate tumorile de pe creier fără durere și bisturiu. Nu a stat prea mult pe gânduri și s-a internat.

Eu am mai trecut printr-un cancer care l-am depășit foarte bine. După un an, după ce mi s-au făcut toate analizele celulă zero. După alte șase luni de zile m-am trezit cu această problemă. Nu am vrut să mă operez efectiv. Și atunci am stat să aștept. Două luni de zile am făcut tratament, încă o lună am așteptat acest aparat și Dumnezeu mi l-a oferit, în sfârșit. Am venit fără niciun fel de emoție. Am zis că aici trebuie să vin„, a declarat o pacienta.

Radiochirurgia Stereotactica Gamma Knife prezintă foarte multe beneficii: intervențiile sunt de scurtă durată, pot dura între cinci și 90 de minute, în funcție de complexitatea cazului. După ce este evaluat, pacientul poate fi imediat externat.

Lucian Eva – manager Spitalului de Neurochirurgie Iași: „Chirurgia de tip Gamma Knife salvează vieți omenești și le salvează într-un mod facil pentru pacient fără să curgă sânge, fără să doară, mai ales în cazul unor leziuni ce nu pot fi tratate prin celelalte metode. Vorbesc aici de microchirurgie de embolizare a a diverselor tipuri de malformații, vorbim de nevralgii îngrozitoare pe care unii pacienți le au din cauza nervilor cranieni. Dincolo de ușurința cu care o suportă pacientul și ultima soluție în unele situații. Vă dau exemplul blioblastoamelor, acele tumori agresive ale creierului ca ultimă soluție în fazele ultime ale evoluției ale acestei boli doar radiochirurgia de tip gamma mai poate ajuta acel pacient„.

Intervențiile cu Gamma Knife sunt gratuite pentru persoanele asigurate și pentru cele care au un diagnostic grav. Investiția în laboratorul de radiochirurgie este de aproximativ cinci milioane de euro.