Cum se pregătesc ieșenii de criza energetică preconizată în Europa

caldura

Pe fondul conflictul din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei, statele membre ale Uniunii Europene au votat ieri pentru economisirea gazelor. Din august până în aprilie, consumul ar trebui sa fie redus cu 15 la suta față de media din ultimii ani. Țări precum Franța și Germania au impus deja o serie de măsuri pentru economisire. Românii pot face mici schimbări pentru o eventuală penurie a gazelor și energiei electrice individual, dar intervenția statului român în gestionarea situației este crucială.

„În Franța, companiile care răcesc sau încălzesc în timp ce ușa de la intrare este deschisă vor fi amendate. Nu se știe cine va verifica acest lucru și dacă ventilația va fi permisă sau va fi și interzisă. De asemenea magazinele cu reclame luminoase vor fi obligate sa economisească energie”, a spus Gabriela Rusu, reporter TeleM Iași.

Energia economistă vara va fi disponibilă pentru iarnă, potrivit Comisiei Europene. Aceasta încurajează înlocuirea gazului cu alți combustibili și economisirea energiei în această vară pentru a se stoca mai mult gaz pentru iarnă. Scopul planului este de a asigura funcționarea industriilor și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele, în timp ce altele vor trebui să facă reduceri. Odată cu reducerea consumului, ieșenii nu par speriați de situație, ba din contră, unii deja au găsit propriile soluții pentru a economisi.

Păi foarte frumos, cu bancă, cu ajutor din altă parte, împrumut. Ce să fac? Am și lumina întreruptă acum pentru că nu am fost mulțumită. La 3 becuri mi-a venit 500 de lei. Deci stau cu lanterna, mi-am cumpărat lanternă să știți. N-am plătit o factură din cauză că nu am fost mulțumită de socoteala pe care au făcut-o. Eu mă adaptez foarte ușor. Mă adaptez și cu și fără”, a explicat Lidia, pensionar.

Ieșenii se plâng că deși încearcă să optimizeze din cheltuieli, tot au fost dați peste cap de explozia prețurilor.

„Am încercat să-mi optimizez cheltuielile și cu ocazia asta am reușit să fac să fie mai bine, dar oricum afectează creșterile de cheltuieli atât la gaze cât și la electricitate. Din păcate au crescut și celelalte cheltuieli, cum ar fi carburanții, iar acest lucru ne-a dat puțin peste cap. Sperăm ca guvernanții să găsească niște soluții fiindcă de asta sunt puși acolo să găsească niște soluții bune pentru populație, a spus Mihai Venedict, pensionar.

Sunt pensionar și pensia e așa cum e ea, dar poate pe viitor s-or mai îndrepta lucrurile. Să sperăm”, a menționat Aurel Dascălu, pensionar.

Primarul Mihai Chirica a anunțat că demersurile pentru achiziționarea cărbunelui necesar în această iarnă pentru apartamentele și instituțiile racordate la sistemul centralizat trebuie făcute cât mai repede, din cauza scumpirilor.

La cărbune trebuie să ne pregătim o previziune pentru a demara procedura de achiziție care va fi publicată zilele următoare și va fi de 400 de milioane de lei. Prețul cărbunelui a crescut de la 165 de dolari pe tonă preț bursier cu care am achiziționat iarna trecută, la peste 350 -360 bursă Rotterdam care va trebui să îl achiziționăm în această iarnă și se adaugă costurile de transport în ideea în care vom avea ce se va transporta. E o situație pe care nu o putem neglija, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Printre soluțiile care ar putea fi folosite pentru reducerea consumului de gaze se propune reducerea temperaturii ambientale în camerele neocupate, limitarea pierderilor de căldură în locuințele prost izolate, consumul responsabil de căldură și apă caldă.