Cum să alegi ochelari de soare de calitate? 5 sfaturi utile

Atunci când vine vorba de alegerea unei perechi de ochelari de soare, calitatea nu ar trebui să fie compromisă. Acesta nu este doar un accesoriu de modă, ci și un instrument pentru protejarea și îmbunătățirea vederii. În acest articol, îți oferim cinci sfaturi utile pentru a alege ochelarii de soare de calitate înaltă potriviți pentru tine.

1. Obține lentilele adecvate

În alegerea ochelarilor de soare, primul pas și unul dintre cele mai importante este obținerea lentilelor adecvate. Există diferite tipuri de lentile disponibile pe piață, fiecare având propriile sale caracteristici. De exemplu, lentilele colorate nu doar că adaugă un plus de stil, dar oferă protecție ochilor în condiții de lumină intensă. Găsește modelul de ochelari de soare Carrera potrivit pentru tine și protejează-ți ochii în mod corespunzător!

Un alt exemplu de lentile sunt cele polarizate, care sunt o alegere excelentă pentru cei care își doresc o vizibilitate îmbunătățită și un confort sporit. Acestea reduc strălucirea și îmbunătățesc vizibilitatea, oferind o protecție eficientă împotriva luminii strălucitoare, care se reflectă de pe diverse suprafețe lucioase, precum suprafețele cu apă sau zăpadă. Pe de altă parte, lentilele antireflex au capacitatea de a diminua reflexiile nedorite provocate de lumina albastră, devenind astfel o opțiune potrivită pentru cei ce petrec mult timp în fața ecranelor digitale, iar lentilele semi-transparente sunt mai potrivite pentru condiții de lumină slabă.

Alegerea lentilelor trebuie să se facă în funcție de nevoile individuale. De exemplu, pentru persoanele care petrec mult timp la volan, lentilele polarizate pot fi o alegere excelentă. În schimb, cei care lucrează în fața computerului ar putea beneficia mai mult de pe urma unor ochelari de soare ce au și filtru pentru lumină albastră, pentru a preveni oboseala oculară, cum este, de exemplu, modelul de ochelari de soare unisex Carrera 1051.

2. Identifică și alege corect forma ramelor

Identificarea și alegerea corectă a formei ramelor de ochelari de soare este un proces-cheie în asigurarea confortului și a eficienței acestora. În principiu, alegerea formei ramelor trebuie să contrasteze cu forma feței. De exemplu, poți opta pentru ochelari de soare rectangulari de bărbați Carrera dacă ai fața rotundă, deoarece ajută la echilibrarea trăsăturilor, în timp ce pentru o față pătrată, ramele rotunde sau ovale pot fi mai avantajoase. 

În ceea ce privește stilul personal, ramele ochelarilor de soare ar trebui să reflecte personalitatea și stilul vestimentar al utilizatorului. Ramele de tip aviator sau wayfarer pot fi potrivite pentru o persoană cu un stil relaxat și casual, în timp ce ramele de tip cat eye sau cu forme geometrice pot fi potrivite pentru o persoană cu un stil retro sau sofisticat. 

Încercarea mai multor modele de rame poate ajuta la identificarea celor mai confortabile și potrivite rame pentru fiecare individ, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. 

3. Verifică nivelul de protecție UV

Protecția UV este un aspect fundamental în alegerea ochelarilor de soare. Expunerea prelungită la radiații UV nu doar că poate provoca disconfort, dar poate duce și la o serie de probleme grave de sănătate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, radiațiile UV sunt responsabile pentru 20% din cazurile de cataractă [1] [2], iar expunerea constantă poate cauza degenerare maculară și arsuri ale corneei [3]. Prin urmare, este vital să se aleagă ochelari de soare care oferă o protecție UV adecvată.

Există diferite niveluri de protecție UV, cel mai eficient fiind 100% UV400 [4]. Acesta blochează toate radiațiile UVA și UVB, oferind astfel protecția maximă. Atunci când alegi ochelarii de soare, verifică etichetele și specificațiile.

4. Acordă atenție finisajelor

Finisajele pot reflecta calitatea materialelor și a modului de confecționare. Indiferent dacă optezi pentru ochelari de soare cu rame ce au finisaj mat sau lucios, produsul nu trebuie să prezinte zgârieturi, șuruburi care nu sunt bine fixate sau alte componente care nu sunt atașate corespunzător.

Pentru a alege cel mai potrivit finisaj pentru ochelarii de soare, îți recomandăm următoarele:

  • evaluează confortul la purtare;
  • ține cont de stilul tău personal;
  • ia în considerare durabilitatea: dacă intenționezi să-ți folosești ochelarii în activități intense sau dacă ești predispus la incidente, un finisaj mat sau cu textură ar putea fi o alegere mai potrivită.

5. Verifică atestările și garanția

Verificarea atestărilor este un alt pas-cheie în procesul de alegere a unei perechi de ochelari de soare de calitate înaltă. Acestea reprezintă o garanție că produsul a trecut de toate testele impuse de autorități și este în conformitate cu standardele de siguranță și calitate.

O garanție solidă este de asemenea un indicator al calității unui produs. Înainte de a cumpăra o pereche de ochelari de soare, este recomandat să verifici dacă vin cu o garanție și să citești cu atenție termenii acesteia. Garanția ar trebui să acopere defectele de fabricație și să ofere posibilitatea de înlocuire sau reparare a produsului.

Mergi la consult optometric regulat, indiferent dacă ai sau nu probleme de sănătate oculară, deoarece poți identifica din timp dacă există riscul unor afecțiuni. Consultul optometric este util și pentru a determina ce tip de ochelari de soare este cel mai adecvat nevoilor tale, iar specialistul îți poate oferi recomandări personalizate.

Surse de referință:

1. “Excess Sun Exposure Can Put You at Greater Risks for Eye Problems | Bangkok Hospital.” Www.bangkokhospital.com, www.bangkokhospital.com/en/content/sunlight-affects-the-eyes. Accessed 16 Nov. 2023;

2. “Sunburned Eyes: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, 15 Feb. 2019, www.healthline.com/health/eye-health/sunburned-eyes. Accessed 16 Nov. 2023;

3. Lee, Junhyeong, et al. “Sunlight Exposure and Eye Disorders in an Economically Active Population: Data from the KNHANES 2008-2012.” Annals of Occupational and Environmental Medicine, vol. 33, 2021, https://doi.org/10.35371/aoem.2021.33.e24. Accessed 16 Nov. 2023;  

4. “Tips to Stay Safe in the Sun: From Sunscreen to Sunglasses.” FDA, 7 May 2019, www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tips-stay-safe-sun-sunscreen-sunglasses. Accessed 16 Nov. 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *