Cum să alegi corect ustensilele pentru grădină (P)

ustensile

Grădinăritul este o activitate care poate aduce numeroase avantaje materiale, dar care vine şi cu numeroase satisfacţii. Pentru a transforma aceasta ocupaţie în una relaxantă şi productivă ai nevoie de utilajele necesare.

Grădinăritul este o activitate care poate aduce numeroase avantaje materiale, dar care vine şi cu numeroase satisfacţii. Pentru a transforma aceasta ocupaţie în una relaxantă şi productivă ai nevoie de utilajele necesare.

Masina de tuns gazon, motosapa, motocultorul şi atomizorul sunt câteva dintre dispozitivele care ușurează munca din gospodarii. În rândurile următoare ne-am propus să descoperim cum trebuie acestea selectate pentru a beneficia de toate avantajele lor.

Dimensiunea grădinii

Dacă doriţi să obţineţi producții consistente este clar că ustensilele trebuie selectate corect. 

Pentru grădini cu suprafețe mici se poate obține randament ridicat cu ustensile alimentate cu acumulatori. Aceste dispozitive sunt ergonomice, uşor de utilizat şi de manevrat, asigurând lucrări de înaltă calitate. Au autonomie destul de redusă, astfel că sunt eficiente pentru grădini mici, de până la 300 mp. Dispozitivele cu alimentare electrică sunt mai potrivite pentru suprafeţe medii, furnizând autonomie pentru realizarea lucrărilor specifice. Pentru grădinile mai mari de 500 – 700 mp se impune utilizarea dispozitivelor cu combustibil. Acestea sunt mai puternice şi permit realizarea unor lucrări mai ample. 

Dacă vorbim despre atomizor, acesta trebuie selectat în funcție de capacitatea rezervorului. Atomizorul este un dispozitiv eficient care ajută în lucrările de prevenire şi combatere a dăunătorilor. Un atomizor cu rezervor mic şi raza de pulverizare mică este potrivit pentru suprafeţe mici, pe când unul cu rezervor mare este eficient în cazul grădinilor mari.

Performanțele utilajelor

Vorbim de performanţe în cazul utilajelor de grădină de tip motosapa, motocultor, maşină de tuns iarba, unde trebuie să verificăm puterea motorului. Performanțele acestora sunt direct proporţionale cu puterea motorului iar cu cât aceasta este mai mare, cu atât randamentul este mai ridicat, dar şi calitatea lucrărilor realizate.

Accesorii disponibile

Un alt aspect care trebuie analizat tine de accesorii. Maşina de tuns iarba poate veni cu accesorii suplimentare de mărunţire a resturilor vegetale, dar şi cu rezervor de colectare a acestora, fapt care optimizează timpul de lucru şi randamentul lucrării. Motosapa poate fi însoțită de diferite tipuri de lame, ce pot fi adaptate la starea solului dar şi a lucrărilor. Cu această unealtă se pot îndeplini atât lucrări de suprafață, cât şi cele de profunzime. La fel se întâmplă şi în cazul atomizorului. Cu ajutorul accesoriilor pot fi realizate corect stropirile în livezi, culturi de legume, grădini de flori sau ierburi aromatice.