Cum promovează George Simion ideile utilizate de propaganda rusă. Liderul partidului extremist AUR, noi afirmații controversate despre Ucraina și Moldova

george simion

foto: national

George Simion a lansat în ultima perioadă mai multe idei similare cu cele ventilate de propaganda rusă în regiune în legătură cu invazia din Ucraina. Principalele ținte ale liderului partidului extremist AUR au fost ajutorul pentru Republica Moldova, sprijinul pentru refugiații ucraineni și suportul pentru Ucraina.
O țintă nouă a lui George Simion o reprezintă cetățenii Republicii Moldova și guvernul pro-european de la Chișinău. ”România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare”, a declarat vineri George Simion la congresul AUR de la Alba Iulia.
Paradoxul face ca tocmai Simion, care se autointitulează un apărător al cetățenilor Republicii Moldova, să ceară oprirea sprijinului pentru această țară, grav afectată de criza declanșată de invazia Rusiei. Reamintim că România furnizează Moldovei atât fonduri (granturi nerambursabile și împrumuturi), energie electrică la prețuri preferențiale, gaze naturale, păcură și lemne de foc, dar și sprijin medical.

Atac la refugiații ucraineni. ”Un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a mai spus vineri George Simion la congresul AUR de la Alba Iulia.
Acesta arată că România a cheltuit 75 de milioane uude euro în perioada martie-octombrie pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani, iar alte fonduri europene vor veni în perioada următoare.
Chiar și fără deconturile europene, sumele cheltuite de guvern sunt relativ mici raportate la PIB-ul României, având în vedere suferința uriașă a milioanelor de ucraineni, majoritatea femei și copii, forțați să fugă din calea trupelor ruse.
De asemenea, efortul guvernamental este dublat de o mobilizare majoră a cetățenilor români care, în mod voluntar, și-au pus la dispoziție casele pentru refugiați, fără să ceară nici o compensație.
Propaganda rusă a încercat constant să descurajeze guvernele europene care sprijină refugiații ucraineni, tocmai pentru a crea o criză umanitară. În ma
rtie, chiar la începutul invaziei, primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, lansa un atac la refugiați în plină criză umanitară: ”Sunt obraznici, ne putem trezi cu furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism”, potrivit
G4Media
. Critici la adresa sprijinului pentru Ucraina. La finalul lunii octombrie, Simion critica autoritățile române și pentru sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.
”Săptămâna asta au trecut prin Parlament legi prin care din rezervele statului se transferă conbustibil tot pentru războiul din Ucraina. Și n-ar fi o problemă dacă ar fi putut negocia ceva în schimbul acestui ajutor, sprijin pentru românii din Ucraina sau revenirea la o piață reglementată a energiei măcar pentru un an – doi. Noi suntem puși să-i ajutăm pe alții, să contribuim la rezerva europeană de combustibil și ne alegem probabil cu gaura de la covrig sau de la kurtos colac”, a declarat la acel moment Simion.
El susținea într-o postare pe Facebook și că România furnizează armament Ucrainei, fără să probeze însă declarațiile.
Poziționarea sa împotriva susținerii Ucrainei este similară cu tezele propagandei ruse, care vrea să descurajeze inițiativele prin care guvernele occidentale sprijină Kievul pentru a face față invaziei ruse.